Momirović: Srbija neće okrenuti leđa Kini, iako je stabilna na evropskom putu

Biznis 18. feb 202221:2017 komentara
Izvor: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović poručio je danas da Srbija nikada neće okrenuti leđa kineskim prijateljima uprkos tome što je stabilna na evropskom putu.

Na konferenciji „Održivost zajedničke budućnosti“ u okviru inicijative „Pojas i put“, koja je održana u Palati Srbija, Momirović je podsetio da Vlada Srbije realizuje brojne infrastrukturne projekte sa Kinom, saopštio je Institut za pojas i put.

„Zajednički projekti poput završene deonice auto-puta Miloš Veliki i brza pruga od Beograda do Novog Sada predstavljaju važan preduslov dinamičnog razvoja Srbije“, ocenio je Momirović.

On je napomenuo da Kinu i Srbiju razdvajaju brojne granice, ali su dve države prevazišle tu udaljenost i postale iskreni prijatelji, što je, kako je ukazao, najbolja osnova za jačanje ekonomske saradnje.

Osim Momirovića, na konferenciji su učestvovali generalni sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović, predstavnici Kine Tian Jišu, Čen Jankin i Luo Guanšeng, kao i eksperti iz Rusije, Italije, Kenije, Slovenije, Bugarske, Mađarske, Malezije, Maroka i Uzbekistana.

Diskutujući o ciljevima održivog razvoja UN do 2030. godine, učesnici skupa su se saglasili da su zajednička vizija svih zemalja članica međusobna saradnja i povezanost na ekonomskom, kulturnom, akademskom i političkom nivou, ključne za rast i razvoj svih nacija.

Glavni organizator konferencije je novoformirani Institut za pojas i put, čiji su osnivači Vlada Srbije, Privredna komora Srbije i Univerzitet u Novom Sadu.

Najavljeno je da će se u sastavu ovog instituta naći i veliki broj kompanija i univerziteta iz država članica inicijative „Pojas i put“.

Komentari

Vaš komentar