N1 na Kopaonik biznis forumu: Inflacija se smiruje, treba da brine stanje u Nemačkoj

Na Kopaoniku je počeo 31. biznis forum na kome će do 6. marta učestvovati više od 200 govornika, a centralna tema biće "Novi globalni kontekst: Izazovi neizvesne budućnosti".

Na Kopaoniku je i ekonomski urednik N1 Vojislav Stevanović.

Prema njegovim rečima, takozvanog nultog dana, dana pre zvaničnog otvaranja Foruma, drugu godinu zaredom obraćaju se predstavnici međunarodnih institucija i domaći ekonomisti.

Više je bilo reči o tome šta nas očekuje na duži rok, nego u narednih 12 meseci.

Pročitajte još

Opšta slika je takva, kaže, da inflacija ne bi trebalo da bude toliki problem kao ranije, smiruje se, ne očekuje niko da će ponovo buknuti, iako niko ne isključuje da može doći do ekonomskih prepreka.

Treba da brine, poručeno je, stanje u Nemačkoj, koja se sporije oporavlja. Kako ekonomisti slikovito kažu – „kada Nemačka kine, razboli se ceo naš region“.

Bilo je reči i o investicijama, a preporuka je da se pazi u šta se ulaže, da to treba da budu projekti iz oblasti zaštite životne sredine i energetike.

Sutra se obraćaju ministar finansija i guverner Narodne banke, a očekuje se da će biti reči o tome kako će se kretati kamatne stope u Srbiji.

Očekuje se da će centralne banke u Evropi i svetu početi da snižavaju kamatne stope, da li će to biti i u Srbiji i da li će to značiti da će krediti biti jeftiniji, ostaje da čujemo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare