N1 saznaje: Ovo je čips iz Srbije koji sadrži kancerogeni akrilamid

Ekonomija 04. avg 202313:23 139 komentara
Shutterstock/Mikeledray

Za rebrasti čips sa ukusom paprike od 150g čačanskog proizvođača Chips way, pakovanom kao robna marka za hrvatski trgovinski lanac, utvrđeno je da sadrži nedozvoljenu količinu akrilamida.

„Radi se o proizvođaču Chips way d.o.o. iz Čačka i proizvodu ‘CHIPS bits&bytes rebrasti paprika’ u pakovanju od 150 grama“, kažu za N1 u Državnom inspektoratu Hrvatske.

Čips koji se iz Srbije izvozio u Hrvatsku, gde je zbog nedozvoljene količine akrilamida uništen, imao je rok trajanja do 25. decembra 2023. godine.

Bar kod ovog proizvoda je 3 856025 853261, serija L28062023 (L280623 A09:31).

Pomenuti proizvod je, kao što se vidi po bar kodu i nazivu čipsa – proizveden kao „robna marka“ za određeni trgovinski lanac u Hrvatskoj („Plodine“).

Podsetimo, Evropski sistem za brzo uzbunjivanje RASFF, objavio je da je visok nivo akrilamida pronađen u čipsu sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji.

Zemlja prijave je Hrvatska, a obaveštenje se odnosi na Hrvatsku i Srbiju, navodi se na sajtu EU RASFF.

Čips sa povećanom količinom akrilamida nije ušao na tržište Hrvatske, jer je, kako se navodi – bezbedno uništen.

Nakon objave ove informacije, Poljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede Srbije navela je u saopštenju na svom sajtu da je izdala nalog za vanrednu kontrolu pogona za proizvodnju spornog proizvoda.

„Kontrola je u toku i nakon dobijanja rezultata analiza, objavićemo detaljnije informacije i mere koje će poljoprivredna inspekcija preduzeti“, navodi se u saopštenju.

Šta je akrilamid

Akrilamid je hemijsko jedinjenje za koje se smatra da može da poveća rizik od razvoja kancera.

Ovo jedinjenje prirodno nastaje tokom termičke obrade hrane, pri visokim temperaturama, i to one koja sadrži skrob.

Akrilamid se formira od šećera i aminokiselina, uglavnom one koja se zove asparagin, koje su prirodno prisutne u mnogim namirnicama.

Opštirnije pročitajte ovde.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare