Na aerodromu zaplenjene pevajuće posude, nakit i poludrago kamenje

Biznis 15. dec 202118:52 5 komentara
Uprava carina

Carinici su, na aerodromu 'Konstantin Veliki' u Nišu, u prtljagu jednog putnika otkrili i zaplenili pregršt srebrnog nakita i poludragog kamenja, kao i neobičan set pevajućih tibetanskih posuda, saopštila je Uprava carina. Za izradu tih pevajućih tibetanskih posuda, navodi se u saopštenju, koristi se sedam do deset različitih metala, među kojima i srebro, zlato i bronza.

Nakit je otkriven pred ukrcavanje na let ka Milanu, kada je tokom kontrole čekiranog prtljaga u sortirnici aerodroma, u koferu jednog putnika pronađeno nešto više od dva kilograma nakita, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još:

„Vlasnik kofera, italijanski državljanin (31) koji je putovao u društvu verenice iz Kine, nije prijavio nakit, iako je imao obavezu to da učini. Međutim, carinski službenici su na skeneru u sortirnici primetili obrise nakita u prtljagu, pa je putnik pozvan sa izlaznog gejta da otvori prtljag i objasni o čemu se radi“, navode u Carini.

Tada je, dodaje se, utvrđeno da je kofer pun srebrnog prstenja, ogrlica, narukvica, privezaka, koji su bili zapakovani u posebne vrećice, spremni za prodaju, kao i pločica, alata i raznog poludragog kamenja, pa je ukupna vrednost prekršaja procenjena na gotovo 6.000 evra.

Uprava carina

U razgovoru sa službenicima, par je potvrdio da se bave izradom nakita i da nisu znali da treba da ga prijave pri prelasku granice.

„Protiv putnika koji nakit nije prijavio, pokrenut je prekršajni postupak koji se zbog činjenice da je reč o stranom državljaninu vodio po hitnoj proceduri, te je sud već doneo odluku da putnika novčano kazni sa 400.000 dinara i zaštitnom merom trajnog oduzimanja robe“, navodi Uprava carina.

Šta je lični, a šta nakit koji mora da se prijavi na granici

„Ličnim nakitom smatra se nakit koji se nosi na sebi, ali ukoliko na sebi ili u prtljagu nosite dosta nakita – dužni ste da ga prijavite. Veoma je važno da to učinite, jer carinici će veće količine nakita tretirati kao neprijavljene dragocenosti, pa se lako možete naći u prekršaju“, upozoravaju u Upravi carina.

Komentari (5)

Vidi sve komentare