Na pijaci uglavnom skuplje nego u radnjama: „Čeri je grčki, a sve ostalo ti je naše“

Ekonomija 09. apr 202408:47 22 komentara

Reporterka N1 na Kalenić pijaci u Beogradu proveravala je da li su nam za odlazak na pijacu, da bi cegeri bili puniji, potrebni teži novčanici nego kad krećemo u trgovine. Odgovor je uglavnom da, ali prodavci kažu da je na tezgama sve svežije i zdravije.

Nije baš sve skuplje, pa su mladi luk i blitva u istom rasponu cena kao u radnjama. Veza mlade blitve je 40 dinara i zaista je lepa i sveža, a na rafovima prodavnica je najčešće usahla, prenosi naša reporterka. Mladi beli luk kopšta 50 dinara, pa i on spada u povrće koje slično košta kao u marketima.

Prodavci za ostale proizvode koji su skuplji, kažu da im treba puno truda.

„Od jeseni se seje, a sad se prodaje. Radnika nema, mučimo se i tako. Ne vredi“, kaže baka na Kaleniću.

„Kada kažu skuplje je na pijaci, mi kažemo – ne može nikada da bude svežije u prodavnici kao ovde. Tamo ko zna koliko stoji, a ovde – juče se radilo danas se donelo. I zdravije je i svežije“, dodaje.

Zelena salata kod nje košta 80 dinara. Pokazuje šta sve prodaje…

„Svega ima, samo kupaca nema. Ceo dan nema kupaca. S posla se kasno vraćaju, nema kao što je bilo da rade do dva sata. Rade ceo dan, malo ima pravih proizvođača. I tezge su prazne, malo ćete da nađete pravog seljaka i proizvođača“, jada se baka.

N1
N1
N1
N1
N1

Naša reporterka prenosi da se cene mladog krompira i jagoda najviše razlikuju od onih u radnjama. I šargarepa je znatno skuplja na pijaci.

Paradajz je 350 dinara, jagode 600 dinara kilogram, a mladi krompir 400 dinara.

„To je naš leskovački…Naš je svežiji i domaći, nije uvozno. Imaš u trgovini jeftiniji, ali to nije domaće“, kaže jedna od prodavačica.

Ona navodi da „kupaca ima za dobru robu“. „Dođu sada manje, ali vikendom ih je više“.

„Sve imam, mladi krompir, tikvice, krastavci, boranija, čeri paradjz…Paradajz ima i ukus i miris“, priča.

Na pitanje odakle je čeri pošto je upakovan fabrički, odgovara:

„Čeri je grčki, a sve ovo drugo ti je naše“.

Kakvo je vaše iskustvo? Da li je hrana sa pijace sveža i zaista ukusnija?

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare