Na poskupljenja smo navikli, ali opet imamo iznenađenje

Biznis 20. okt 202210:51 9 komentara
Shutterstock

Zvanična statistika pokazuje da je inflacija u septembru iznosila 14 odsto. Kada pitate građane šta je poskupelo, njihov odgovor je vrlo jednostavan - sve.

Prema računici Nova.rs, neki prehrambeni proizvodi su poskupeli i i više od 100 posto, a nijedan proizvod čiju cenu ne kontroliše Vlada Srbije nije ostao imun. Ipak, šampion poskupljenja će vas iznenaditi – tikvice koje su poskupele sa 60 na 150 dinara.

Povezano:

Meso je samo prvi u nizu proizvoda čija je cena sve viša. Tako je kilogram svinjskog buta 20. jula koštao 709 dinara, i to jer je Vlada ograničila cenu. Danas, tačno tri meseca kasnije, njegova cena je 750 dinara, piše Nova.rs. Međutim, na nivo od 750 dinara svinjski but se „popeo“ još u avgustu, kada je Vlada izmenila Uredbu o ograničenju cena svinjskog mesa, te je dozvolila da upravo ovo bude najviša cena.

Cena junećeg buta je, izenađujuće, ista kao što je bila u julu. Tako je za kilogram ovog mesa potrebno izdvojiti 1.300 dinara. Doduše, cena se u avgustu povećala na 1.360 dinara, ali se nije dugo tu zadržala. Tako se ovo meso već u septembru vratilo na nivo od 1.300 dinara, na kom je i trenutno.

Iako je delovalo da će pileći file uspeti da odoli poskupljenju, situacija je drugačija.

Nakon što je u septembru pojeftinilo za 12 dinara – sa 792 na 780, sad košta 800 dinara po kilogramu. Dakle, za tri meseca, pileći file poskupeo je za oko jedan odsto.

Pileća krilca poskupela su za 65 dinara, do je kilogram šećera u julu koštao 97, sada košta 110 dinara.

Što se tiče dugotrajnog mleka od 2,8 posto mlečne masti, u julu je cena bila 125 dinara, u septembru je ipak snižena na 115. Međutim, nakon ukidanja Uredbe, desilo se upravo ono na šta su ekonomisti upozoravali – cene su naglo porasle. Tako je sada cena ovog mleka 142 dinara, a na samom početku meseca, nekoliko dana nakon prestanka važenja Uredbe, bila je i viša, navodi portal.

Detaljnije o ostalim mlečnim proizvodima i povrću, čitajte na sajtu nova.rs.

Komentari (9)

Vidi sve komentare