Ko je čovek koji je postao novi broj jedan na listi najbogatijih?

Biznis 01. jun 202121:5550 komentara
Bernard Arnaut,
Izvor: Afp/Eric Piermont

Francuski biznismen Bernar Arno novi je najbogatiji čovek na svetu. Njegovo bogatstvo se procenjuje na više od 192 milijarde dolara, koje najvećim delom dolazi iz njegove multinacionalne kompanije i konglomerata LVMH, bilo je dovoljno da na listi pretekne dosadašnjeg lidera liste najbogatijih Džefa Bezosa.

Ovaj Francuz koga često nazivaju i „papa u svetu mode“ je neprikosnoveno najbogatiji Evropljanin od 2018. godine kada je njegovo bogastvo procenjeno na nešto više od sedamdeset milijardi dolara. Poslednjih godina on je ozbiljnije ušao u ovu trku na globalnom nivou, gde je povremeno zauzimao neko od prvih pet mesta najbogatijih.

Na čelo liste izbija zbog veoma uspešnog poslavanja njegove kompanije LVMH u proteklih 14 meseci. U tom periodu je svoje lično bogatstvo uvećao za neverovatnih 110 milijardi dolara i tako postaje prvi Evropljanin koji je izbio na čelo liste posle skoro jednog veka.

Kompanija LVMH je specijalizovana za proizvodnju i prodaju luksuzne garderobe koja u svom vlasništvu drži neke od najpoznatijih svetskih brendova kao što su Dior, Luj Viton, Henesi, Živanši, Loro Piana… Vrednost ove kompanije na tržištu je u konstantnom rastu poslednjih nedelja i po nekim procenama iznosi nešto manje od 400 milijardi dolara.

Po istraživanju analitičara iz Jefferies investicione banke, a kako prenosi Forbs, rast prihoda od 17 milijardi dolara (32 odsto u odnosu na 2020. godinu) je rezultat je masovne kupovine njihovih proizvoda u Kini.

Sam Arno, kao i kompanija LVMH, ima veoma zanimljivu biografiju. Diplomirani inženjer koji po završetku studija na prestižnom fakultetu „École Polytechnique“ počinje da radi za očevu građevinsku firmu i već tada pokazuje i realizuje svoje vizionarske ideje.

Nakon nekoliko godina provedenih u firmi uspeva da ubedi oca da promene smer poslovanja u pravcu kupovine i trgovine nekretninama, sa akcentom na gradnju i razvoj turističkih kompleksa. Direktor kompanije je postao 1974. godine, a kompaniju je potpuno preuzeo od oca 1979. godine.

Njegov ulazak u svet mode počinje 1984. godine kada pomoću partnera kupuje „Financière Agache“ i tako preuzima kontrolu nad „Boussac Saint-Frères“, kompanijom za proizvodnju tekstila, koja je posedovala Dior i prodavnicu „Le Bon Marché“. Odavde Arno kreće da gradi svoju imperiju.

Krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina Arno dolazi na ideju da skupi najjače brendove u Francuskoj i Evropi pod jedan krov i tako nastaje kompanija LVMH. Narednih godina kompanija je pripojila mnoge najpoznatije svetske brendove.

Današnji uspeh kompanije neoborivo dokazuje da Arna zasluženo nazivaju „papa mode“.

Komentari

Vaš komentar