Najbogatiji Slovenci – razvijali aplikacije, sada ulažu u poljoprivredu u Srbiji

Biznis 27. sep 202116:32 > 16:4028 komentara
Izvor: N1

Bračni par iz Slovenije, Iza Sia i Samo Login, ulaže u veliki poljoprivredni projekat u Vojvodini, gde uskoro očekuju ekološki sertifikat za 3.500 hektara njiva. Upotrebom informacionih tehnologija žele da povećaju isplativost organske proizvodnje, a samim tim planiraju da postignu i nižu cenu i širu dostupnost useva. Analitički alati će se besplatno deliti sa drugim uzgajivačima, rekla je Iza Sia Login za N1.

Najbogatiji Slovenci Iza Sia i Samo Login posle četiri godine od prodaje Kinezima kompanije Outfit7, koja se bavi razvojem mobilnih aplikacija, novac ulažu u različite projekte, a jedan od njih je i organska proizvodnja u Srbiji.

„Kada smo istraživali shvatili smo da se najvećim problemom, energijom, bavi mnogo organizacija i mnogo projekata. A proizvodnja hrane je drugi tj. treći najveći problem klimatske krize koji moramo da rešimo. Shvatili smo da se premalo organizacija i premalo projekata bavi ovim problemom. Zato smo se odlučili za tu oblast jer je problem veoma veliki i premalo fokusa je na njemu. Zašto je to tako? Jer su poljoprivreda i proizvodnja hrane nisko profitabilni i zato se u razvoj naprednih tehnologija u ovom sektoru teže ulaže, odnosno manje je razvoja“, navodi Iza Sia.

Prema rečima Ize Sie, malo je interesovanja za ulaganje u taj sektor, jer su proizvodnja hrane i poljoprivreda obično premalo profitabilni.

Bračni par Login misli da IT može to da promeni. “Naš cilj je zdrava hrana za sve ljude. Uvereni smo da je zdrava hrana pravo svakog čoveka. To ne znači da ćemo mi proizvesti hranu za sve ljude, ali pravimo IT i poljoprivredne sisteme koji će smanjiti troškove proizvodnje i omogućiti da cene organske hrane mogu da se porede sa cenama hrane iz konvencionalne proizvodnje… IT sistemi se razvijaju već tri godine, kao i sam posao. Ove godine na jesen ćemo dobiti i ekološke sertifikate za 3.500 metara kvadratnih njiva. To će biti jedna od najvećih organskih farmi u Evropi i najveća miroljubiva farma na svetu. Miroljubiva znači da ne upotrebljavamo životinjske proizvode za đubrenje i da đubrimo samo biljnim đubrivom. Alate već sami koristimo, a za druge farmere će biti dostupni sledeće godine na jesen“, kaže ona.

Za Srbiju su se odlučili zbog velikih površina i klime. Bračni par Login je pre dve godine postao suvlasnik kompanije Login Eko, koja inače postoji već pet godina i koja je u okolini Zrenjanina kupila oko 4.000 hektara poljoprivredne površine.

Zašto baš ta lokacija, koja je severno od Beograda i šest sati vožnje iz Ljubljane?

“Srbija ima ogromne površine i u tom trenutku još uvek umerenu klimu. Čak i projekcije klimatskih promena pokazuju da je Srbija u pojasu u kom će moći da se gaji povrće. To neće biti slučaj sa svim državama”, odgovara Loginova.

Iza Sia Login o projektu u Srbiji: Digitalizacijom do nižih cena organske hrane

Zastupnici kompanije sa sedištem u Beogradu su Samo Login i Džemal Kočan. Iza Sia Login je u kompaniji odgovorna za korporativnu kulturu, vrednosti, inspiraciju, a kao koinvestitorka i za nadzor kako se posao obavlja, objašnjava.

Prema podacima Agencije za privredne registre vlasnik kompanije Login Eko je Login Establishment sa sedištem u Luksemburgu, gde je i sedište Login5 Foundation, fondacije preko koje upravljaju i drugim projektima.

Sada se već tri godine bave proizvodnjom žitarica, mahunarski, suncokreta i uporedo razvijaju IT sisteme. “Ove godine na jesen će prve njive ukupne površine 3.500 metara kvadratnih dobiti ekološki sertifikat”, kaže Loginova.

Posebnost njihovog sistema proizvodnje je da ne koriste životinjske proizvode. Biljnim đubrivom pokušavaju da dobiju veću količinu useva – na delu njiva su zasadili detelinu koju koriste kao đubrivo.

IT sisteme takođe već koriste, a sledeće jeseni će te sisteme moći da koriste i drugi poljoprivrednici, dodala je Loginova: “Sve sisteme, rešenja i alate koje napravimo ćemo drage volje besplatno podeliti sa drugima.”

Naš cilj na tom projektu je zdrava hrana za sve ljude, navodi. „Mi smo uvereni da je zdrava hrana pravo svakog čoveka. To ne znači da ćemo mi proizvesti zdravu hranu za sve ljude. Mi razvijamo IT sisteme, poljoprivredne sisteme koji će smanjiti troškove proizvodnje i to će omogućiti da će cene organske i tradicionalno proizvedene hrane moći da se porede. Sve sisteme, rešenja i IT alate koje budemo napravili ćemo sa drugim besplatno podeliti“, navodi.

Kako IT može da pomogne?

Odgovor na ovo pitanje je, pre nekoliko dana, dao Samo Login za portal eKapija. „U našem sistemu imamo slike iz bespilotnih letelica svih faza rasta, zatim podatke sa naših vremenskih stanica, izveštaje agronoma sa terena, analizu zemljišta, analizu biljnog materijala, analizu proizvoda, tačne podatke o svim operacijama, gde znamo koji traktor je šta radio i u kom području, i to sve skoro u centimetar tačno. Na osnovu ovih podataka možemo da analiziramo koji su bili pravi razlozi za uspeh ili neuspeh proizvodnje. I to ne na nivou jednog polja, već skoro na nivou jednog kvadratnog metra”, objasnio je Login za eKapiju.

Dodao je da trenutno prikupljaju više podataka nego što bi morali za praćenje proizvodnje, zbog toga što žele da utvrde koji je minimalan opseg podataka koji je potreban proizvođačima za praćenje proizvodnje.

Prema portalu eKapija, u njihovom timu je 65 zaposlenih, od toga je polovina IT-jevaca. Zapošljavaju i operatere bespilotnih letelica.

Milioni od mačka koji govori – i u Srbiji

Poljoprivredni projekat Loginovih nije jedini primer da su milioni od prodaje mačka koji govori završili u Srbiji.

Marko Pistotnik, koji je zajedno sa Loginovima osnovao i gradio kompaniju Outfit7, je 2017. godine uložio u ljubljansku kompaniju Ilana. Ta kompanija je vlasnik zemljišta na periferiji Beograda, gde braća Šešok razvijaju industrijsku zonu.

Najveći deoničar Ilane je sa 18,5% IPB Naložbe Matije i Klemena Šešoka, zatim sledi Pistotnikova kompanija Tarmea7 sa sedištem na Kipru, koja je vlasnik 15,7% akcija. Kako je kompanija braće Šešok tada došla na Pistotnikov radar, to nije poznato. Ono što se zna je da je kompanija Taxgroup u vlasništvu Šešokovih pružala finansijske usluge za Outfit7 sve do njegove prodaje 2017. godine.

Komentari

Vaš komentar