Naknada na računima za struju za povlašćene proizvođače u 2023. ostaje ista

Biznis 20. jan 202315:114 komentara
Izvor: Pixabay.com/ Hebi B

Naknada za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije u Srbiji na računima građana za struju ostaće ove godine nepromenjena, utvrđeno je uredbom koju je donela vlada Srbije.

Pročitajte još:

Tom posebnom naknadom se obezbeđuju novčana sredstva iz kojih Elektroprivreda Srbije (EPS), kao garantovani snabdevač, isplaćuje podsticaje povlašćenim i privremeno povlašćenim proizvođačima za troškove proizvodnje i balansiranja električne energije.

Uredba za 2023. godinu predviđa da ta posebna naknada iznosi 0,801 dinar po kWh (kilovatsatu), a povećana je 1. avgusta 2022. godina sa 0,437 dinara po kWh na sadašnji iznos od 0,801 dinar po kWh. Stručnjaci tvrde da ona do prošle godine nekoliko godina nije korigovana na više i da je zbog toga EPS imao gubitak oko 200 miliona evra.

Naknada se plaća proizvođačima koji proizvode struju iz obnovljivih izvora energije, a predviđeno je da je finansiraju građani kao potrošači struje.

Ako je neko pre korigovanja te naknade trošio na primer 150 kWh plaćao je naknadu 65 dinara, a nakon povećanja 120 dinara.

Iz prikupljenih sredstava podsticaje (subvencije) dobijaju proizvođači „zelene“ eletrične energije u Srbiji, vlasnici malih hidroelektrana (MHE), vetroelektrana, solarnih i gasnih elektrana.

Podsticaji im se isplaćuju kroz fid-in tarifu, ako su dobili status povlašćenih proizvođača električne energije.

Komentari

Vaš komentar