NALED: Do septembra novi Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije

Biznis 20. maj 202111:163 komentara
fiskalna kasa, Kasa, plaćanje, radnja, market,
Shutterstock

Stručna grupa Vlade Srbije počela je izradu novog Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije i do septembra će se taj strateški dokument naći pred ministrima, saopšteno je danas iz NALED i ocenjeno da će usvajanje dati novi podsticaj unapređenju inspekcijskog nadzora, smanjenju rada na crno, nelegalne trgovine i izbegavanju plaćanja poreza.

Na sednici Stručne grupe za suzbijanje sive ekonomije, koja okuplja predstavnike sedam ministarstava i drugih resornih institucija, NALED i privrede okupljene u Savezu za fer konkurenciju, predstavljen je koncept novog programa.

Pročitajte još:

Taj program će imati četiri cilja – jačanje nadzora nad sivom ekonomijom i procesuiranja, unapređenje postupaka poreskog nadzora, fiskalno i administrativno rasterećenje odgovorne privrede i edukacija i promocija legalnog poslovanja.

„Sva ministarstva, inspekcije i privreda doprineli su da u potpunosti ili delimično sprovedemo 71,2 odsto mera prethodnog Nacionalnog programa i to je jedan od programa koji ima najveći stepen realizacije“, izjavila je direktorka NALED za regulatornu reformu Jelena Bojović.

Ona je dodala da se, u međuvremenu, značajno odmaklo i sa uvođenjem digitalne fiskalizacije i e -faktura, kao i proširenjem elektronske procedure prijave povremenih radnika na nove delatnosti i da je sigurna da će se do kraja godine realizovati dodatne mere iz prethodnog akcionog plana.

Kako je rečeno na sednici, novi Nacionalni program trebalo bi da obuhvati mere kao što su dalji razvoj sistema eInspektor, unapređenje efikasnosti prekršajnih postupaka, formiranje Vladine kancelarije za inspekcije i objedinjavanje srodnih inspekcija, unapređenje postupka legalizacije objekata, kao i unapređenje postupka utvrđivanja poreza na prenos apsolutnih prava kod kupovine polovnih vozila.

Komentari

Vaš komentar