NALED: Prosečna taksa na lokalu – 7.500 dinara

Biznis 15. jun 202116:11 0 komentara
Novčanik, pare, dinari, novac,
Shutterstock

Lokalne neporeske dažbine u Srbiji popisane su u više od 400 odluka, a iznos takse za zahtev, molbu, predlog ili prijavu u gradovima i opštinama varira između 20 i 300 dinara, ukazali su danas poreski stručnjaci i založili se za uvođenje registra tih plaćanja.

Kako bi sistem bio transparentniji, potrebno je sve takse pobrojati u javnom elektronskom registru dažbina, doneti metodologiju za utvrđivanje njihovog iznosa, prilagoditi iznose realnom trošku pružene usluge, ali i spojiti ili preimenovati pojedine takse, rečeno je na na predstavljanju analize lokalnih neporeskih dažbina.

Pročitajte još:

Analiza je deo kampanje „Mesec parafiskala“ koju, uz finansijsku podršku USAID-a, sprovode Partner Solutions, NALED, KPMG i Institut Mihajlo Pupin u okviru Projekta za reformu neporeskih nameta.

Utvrđeno je da je prosečna taksa na lokalu 7.500 dinara, dok se njihov broj kreće od 10 koliko ih ima u Rumi do čak 144 u opštini Knjaževac.

Najviše se plaća za postupke u oblasti ispunjavanja uslova za obavljanje delatnosti (40.500 dinara), kao i u oblasti urbanizma i građevinarstva (17.000 dinara), a najmanje koštaju upis i izdavanje potvrda iz registra (800 dinara).

„Kragujevac ima ukupno 53 propisane administrativne takse koje obezbeđuju prihode od 6,5 miliona dinara, odnosno oko 0,1 odsto prihoda grada. Formiranjem javnog registra lokalne samouprave bi lakše naplatile svoje dažbine, Ministarstvo finansija imalo bi bolju kontrolu, građani i privreda znali šta i zašto plaćaju“, rekao je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Na skupu je rečeno da nije svaka propisana taksa parafiskal što je ona dažbina čiji je iznos viši od troškova koje državni i lokalni organi imaju prilikom pružanja usluge, ili dažbina koja po svojoj prirodi pre spada u porez nego u taksu, kako je to određeno Zakonom o budžetskom sistemu.

„Sve lokalne administrativne takse, kao i republičke, za početak trebalo bi da budu razvrstne prema oblastima, a zatim i da ih svaki nadležni organ za sebe upiše u javni registar“, predložila je projektni menadžer u NALED-u Jelena Rančić.

Pomoćnik ministra finansija Dragan Demirović istakao je da je korak napred napravljen donošenjem Zakona o naknadama 2018. koji je uredio veliku šarenolikost među naknadama.

„Sledeći korak bi bio sređivanje taksa, ali morala bi da se sagleda celina tog problema. Videćemo koliko lokalnih taksa postoji samo na papiru koje možda lokalne samouprave ni ne naplaćaju i nemaju fiskalni značaj“, rekao je on.

Govoreći o uvođenju registra neporeskih dažbina istakao je da to zahteva prilagođavanje propisa, ali da je Ministarstvo finansija spremno da radu u cilju postizanje transparentnosti tih plaćanja.