Nastavlja se „tradicija“ – i novi v.d. direktora EPS-a nezakonito na funkciji

Nastavlja se tradicija poslovanja po kojoj je moguće i do šest godina biti nezakonito na direktorskoj funkciji kao vršilac dužnosti. I Milorad Grčić, a sada i Miroslav Tomašević. Sadašnji v.d. direktor "tek" 20 dana je nezakonito na toj funkciji. Na naše pitanje zašto, Vlada Srbije ne odgovara.

Nakon smene Milorada Grčića zbog brojnih afera i propusta pri vođenju EPS-a, u martu 2022. godine na funkciju v.d. direktora tog preduzeća stupa Miroslav Tomašević. Zatiče preduzeće u lošem stanju i radnike podeljene u dva sindikata, od kojih je jedan na liniji bivšeg direktora. Trećeg marta ove godine Tomaševiću je istekao v.d. status. Zakonom o javnim preduzećima je predviđeno da mandat v.d.  direktora može trajati najduže godinu dana, I da ne postoji mogućnost da se taj status ponovo produži tj. ista osoba ne može biti dva puta birana kao v.d. pa se trenutno na ovoj poziciji nalazi “nelegalno”.

„Nažalost, period od godinu dana nakon razrešenja Grčića nije iskorišćen da se uradi ono što zakon nalaže, a to je da se završi konkurs iz 2017. ili da se taj obustavi i raspiše novi. U ovoj situaciji je malo verovatno da će Vlada nešto uraditi jer je već pokazala da nije spremna da poštuje Zakon o javnim preduzećima i svoje obaveze iz tog zakona“, kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Pre nego što je postao direktor EPS-a, Miroslav Tomašević bio je odgovoran za realizaciju novih objekata. Narodni poslanik iz Demokratske stranke Srđan Milivojević njegov angažman iz tog perioda dovodi pod sumnju.

„Pre nego što je postao v. d. on je obavljao poslove direktora sektora za realizaciju novih objekata vezano za TE, HE i OIE. Tu postoji važno pitanje, nedavno je izbila afera Bauvezen, neko je bio nadležan da proveri da li je taj industrijski kolosek kod TE Kostolac bio napravljen. Važno je da se utvrdi ko je stavio potpis na nešto što nije izgrađeno a plaćeno je 7,5 miliona evra. Da li je on kao rukovodilac tog sektora bio odgovoran za tu aferu“, kaže Milivojević.

Tomašević u EPS-u radi od 2013, međutim zanimljivo je da je on u Kolubari, ćerki firmi EPS-a radio od 1995. do 2006, tada je sklopio sporazumni raskid radnog ugovora i dobio otpremninu u iznosu od blizu 700.000 dinara. Nakon sedam godina, Tomašević se vraća u EPS tačnije u ćerku firmu TENT.

Transparentnost: kada je reč o optremninama tu je postojala dugo vremena rupa u zakonu, mozda jos postoji, to su iskoristili mnogi u javnim preduzecima I janvim ustanovama. Neretko se desavalo da zaposleni uzme optremninu u jednoj institiuciji pa to ponovo uradi u drugoj instutuciji.

Elektroprivreda Srbije u pisanom odgovoru za N1 kaže da nije bilo pravnih prepreka za zasnivanje radnog odnosa kod drugog poslodavca, jer su to bila zasebna privredna društva koja su se bavila različitim delatnostima. Međutim zaboravljaju da kažu da su i TENT i Kolubara u to vreme bili ćerke firme EPS-a.

Samo par dana nakon njegovog stupanja na funkciju 2022., počinju glasine o napredovanju članova njegove porodice zaposlenih u EPS-u.

„Posle dolaska na to mesto je svoju suprugu postavio za rukovodioca za zaštitu zivotne sredine u Kolubari. To nije pristojno. Ja razumem da u Lazarevcu svi rade u Kolubari jer nema drugog poslodavca ali to je neprimereno“, govori Milivojević.

Tomaševićevoj supruzi Gordani Tomašević povećana je plata. EPS odgovara da nije bilo sukoba interesa, da joj je koeficijent više puta menjan, kao i drugim rukovodiocima, a da je funkciju dobila pre Tomaševićevog imenovanja.

I rođeni brat žene Miroslava Tomaševića, odnosno njegov šurak Goran Petković, napredovao je nakon Tomaševićevog imenovanja. Petković je postavljen na funkciju koordinatora unapređenja sistema u Kolubari, a plata mu je podginutata više nego duplo, otkriva dokument do kog je došao N1.

„Čitava stvar bi mogla biti predmet ispitavanja unutar EPS-a oko procedure, da li je direktor uticao na tu odluku. I da li je reč o ljudima koji su kvalifikovani za ta mesta i da li su najbolji kadrovi“, kažu iz Transparentnosti.

EPS odgovara da ni u ovom slučaju nije bilo sukoba interesa, jer rodbinske veze nisu bile prednost, ali ne bi trebalo ni da budu otežavajuća okolnost niti prepreka za razvoj karijere bilo kog čoveka. I tu nije kraj imenovanjima.

„On je vrlo brzo na rukovodeća mesta počeo da dovodi ljude iz afere kolubara protiv kojih se još uvek vodi postupak pred sudom za organizovani kriminal. On te ljude vraća na rukovodeća mesta, daje im još veća ovlašćenja i još veće plate. To je trenutak kada se pale crvene lampice, ovo nešto ne valja“, tvrdi Milivojević.

Miroslav Tomašević je svojevremeno za portal Nova S izjavio da nema pojma da li se tim osobama sudi, da je proces u toku, i da je sve to bilo pre, kako je rekao, “iks godina” i da su oni stručnjaci.

A dok mala grupa ljudi dobija veće koeficijente i unapređenja, radnici u Kolubari, kako kažu, danas zarađuju manje nego pre tri godine.

„Navešću moj primer – janarska plata 2023. mi je manja od januarske 2020. za 15.000 dinara. Oni su se dogovorili da nam podignu platu za šest odsto na masu, a u kolektivnom ugovoru nam piše vrednost rada na sat“, govori jedan radnik.

U zvaničnom odgovoru EPS ne prepoznaju ove nelogičnosti već kreću u kontranapad.

“Svaki put kada EPS ima dobre rezultate kao sto su rezultati u proizvodnji i izvozu električne energije pojedine interesne strukture izvlače jedna te ista pitanja na koja je već argumentima odgovoreno. Oni kojma ne odgovara uspeh EPS-a niti uvođenje reda u poslovanje, po svaku cenu žele da umanje rad i zalaganje aktuelnog v.d. direktora Miroslava Tomaševića. Postavljaju ista pitanja jer druga nemaju”, navodi se u odgovoru.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare