Za 180€ po m2 prodat deo Mataruške i Bogutovačke banje, a šta je sa izvorištima?

Biznis 24. maj 202119:42 > 20:1112 komentara

Prodajom nepokretnosti u Mataruškoj i Bogutovačkoj banji privatnoj kompaniji Ekonom iz Ušća kod Kraljeva, nastavljena je privatizacija banjskih kompleksa u Srbiji. Novi vlasnik, koji je bio i jedni ponuđač na licitaciji, kupio je oko 10.000 kvadrata po ceni od oko 180 evra po metru kvadratnom.

Na licitaciji je prodat deo Mataruške i Bogutovačke banje kojim je upravljalo društveno preduzeće u stečaju. Tako je privatna kompanija „Ekonom“ za 1,8 miliona evra dobila pravo korišćenja izvorišta vode i postala vlasnik tri hotela, tri vile, tri restorana, dva depadansa, a tu su i objekti starih i novih kupatila.

Povezane vesti

„Ekonom“ je inače kompanija koja se bavi proizvodnjom metalnih ormara i drugog kancelarijskog nameštaja od metala. Osnovana je 2013. godine, a jedini vlasnik i direktor je Dejan Antonijević. On nam je telefonskom razgovoru rekao da će o svojim planovima za ovaj banjski kompleks pričati kada se završi postupak primopredaje vlasništva.

Detalji o pravu korišćenja izvorišta i termalne vode nisu bili navedeni u javnom oglasu za prodaju ovih banja, ali bi, sudeći po odgovoru koji je N1 dobio od Agencije za licenciranje stečajnih upravnika posle objave oglasa, kupac je „nasledio“ sva prava korišćenja koje je imalo privredno društvo koje upravlja banjama. Za sada nije poznato koliko će „Ekonom“ uložiti u kupljene objekte, kao ni kakvi su planovi kompanije za razvoj ovih banja.

Ljubiša Jovašević, bivši direktor Specijalne bolnice „Agens“ iz Mataruške banje, kaže za N1 da je novi vlasnik ostao kao jedini ponuđač, jer je petoro zainteresovanih odustalo od kupovine. Ali, prema njegovim rečima, novi vlasnik će morati da uloži oko deset miliona evra, kako bi se prirodno lečilište Mataruška i Bogutovačka banja dovelo u red.

„Nekoliko arhitekata koji su ranije dolazili sa zainteresovanim kupcima, procenili su da je samo za rekonstrukciju hotela „Termal“ potrebno između 4,5 i šest miliona evra. On ima stare standarde jer je izgrađen još 1974. godine. Sa druge strane, imate hotel „Mineral“ u Bogutovačkoj banji koji je imao upotrebnu dozvolu na svega 15 godina, zato što je bio montažnog tipa. Zato mora da se ruši i zida nov hotel“, objašnjava Jovašević.

Jovašević, koji je bio i gradonačelnik Kraljeva, kaže da ukoliko banje budu radile kao firma „Ekonom“, onda može postojati šansa da se banjski turizam razvije.

„Ukoliko ne bude imao mogućnosti da isfinansira, onda se vlasnik nalazi u problemu, a zatim i svi mi sa njim. Postoji mogućnost da je Ekonom samo eksponent nekakve grupacije ljudi koji su suinvestitori, i koji za sada ne žele da se pokažu“, rekao je Jovašević.

Mataruška banja je sunovrat doživela nakon povlačenja srpske vojske sa Kosova 1999. godine, i konvoja izbeglica koji su sa njima krenuli. Nekoliko vila, među kojima je bilo i onih starih više od 120 godina, pretvorene su u kolektivne centre, a danas su potpuno ruinirane. Tek pre par godina, napustila ih je i poslednja grupa raseljenih.

Komentari

Vaš komentar