NBS: Devizne rezerve 13,6 milijardi evra

Biznis 10. feb 202115:16
N1

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju januara iznosile su 13,6 milijardi evra, što jeje 111,3 miliona evra više nego u decembru 2020. godine, saopštila je NBS.

„Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 135 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama“, navodi centralna banka.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju januara iznosile su 11,28 milijardi evra, i u odnosu na kraj 2020. godine povećane su, prema navodima NBS,  za 153,2 miliona evra.

Rast bruto deviznih rezervi iz decembra prošle godine nastavljen je u januaru ove godine.

„Ovaj rast je rezultat neto priliva po osnovu efikasnog upravljanja deviznim rezervama i ostalim osnovima (ukupno 41,7 miliona evra), aktivnosti Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu s kraja prošle godine i u januaru ove godine (+13 miliona evra), donacija (36,3 miliona evra), a ostvaren je i pozitivan neto tržišni efekat (64,5 miliona evra). Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da pokriju odlive iz deviznih rezervi usled uobičajenih aktivnosti banaka po osnovu devizne obavezne rezerve i po drugim osnovima (ukupno neto 44,2 miliona evra)“, saopštila je NBS.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u januaru je, kako se navodi, iznosio 576,9 miliona evra i bio je za 116,6 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

Komentari

Vaš komentar