NBS: Devizne rezerve na kraju juna 27,5 milijardi evra

Ekonomija 10. jul 202414:41 7 komentara
Narodna banka Srbije, Banka, Srbija, zgrada,
Shutterstock

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju juna 2024. godine iznosile su 27,5 milijardi evra, što je najviši nivo bruto deviznih rezervi od kada se prate podaci na ovaj način (od 2000. godine), saopštila je NBS. U odnosu na kraj maja povećane su za 2,35 milijardi evra, navodi se u saopštenju.

„Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima) na kraju juna takođe su se našle na najvišem nivou i iznosile su 23.270,3 miliona evra. U odnosu na kraj maja povećane su za 2,29 mmilijarde evra“, navela je NBS.

Najveći priliv u devizne rezerve u junu, u protivvrednosti od 1,37 milijardi evra, ostvaren je, kako se navodi – po osnovu emisije desetogodišnjih dolarskih održivih evroobveznica (Sustainability Bond) Republike Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu.

„Prilivi su ostvareni i po osnovu intervencija Narodne banke Srbije kupovinom deviza na domaćem deviznom tržištu u iznosu od 530 miliona evra, po osnovu deviznih kredita u neto iznosu od 223,3 miliona evra i upravljanja deviznim rezervama, donacija i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 156,6 miliona evra“, navodi se u saopštenju.

Navedeni prilivi bili su, kako se dodaje – „više nego dovoljni da nadomeste odlive iz deviznih rezervi realizovane izmirenjem deviznih obaveza države i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 88,1 milion evra“.

NBS navodi da je na povećanje deviznih rezervi uticao pozitivan neto efekat tržišnih faktora u iznosu od 161,9 miliona evra, koji je u najvećoj meri rezultat jačanja dolara prema evru za oko 1,3 odsto, dok je u suprotnom smeru delovalo smanjenje cene zlata za oko 0,7 dosto na međunarodnom tržištu.

Kurs dinara

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u junu iznosio je 613,4 miliona evra i bio je za 111,8 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prvih šest meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovana su ukupno 3.954 miliona evra, navela je centralna banka.

U junu vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,1 odsto.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u junu kupila 695 miliona evra. Od početka 2024. godine, Narodna banka Srbije je neto kupila 1,33 milijarde evra radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare