NBS: Devizne rezerve porasle na 14,3 milijarde evra

Biznis 12. apr 202113:251 komentar
N1

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju marta iznosile oko 14,3 milijarde evra, što je za 852,8 miliona evra više nego u febuaru, saopštila je danas NBS.

Deviznim rezervama na tom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase od 141 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju marta iznosile su oko 11,9 milijardi evra i za 879,2 miliona evra su povećane u odnosu na kraj prethodnog meseca.

Povećanje bruto deviznih rezervi u martu rezultat je, navodi NBS, prvenstveno priliva po osnovu emitovanja dvanaestogodišnje evroobveznice Republike Srbije u evrima (970,9 miliona evra), do sada najduže ročnosti, na meђunarodnom finansijskom tržištu krajem februara.

Neto prilivi u devizne rezerve ostvareni su i po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima (ukupno 88,1 milion evra).

Na povećanje deviznih rezervi u martu dodatno je uticao pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 157,4 miliona evra, navela je NBS.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u martu iznosio je 468 miliona evra i bio je za 13 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prva tri meseca ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1,5 milijardi evra.

U martu, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena.

NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u martu kupila i prodala isti iznos deviza, po 40 miliona evra, a od početka godine je, radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, neto prodala 50 miliona evra.

Komentari

Vaš komentar