NBS: Devizne rezerve smanjene na 14,11 milijardi evra

Biznis 11. maj 202215:494 komentara
N1

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju aprila iznosile su 14,11 milijardi evra i bile su za 182,7 miliona evra niže nego na kraju prethodnog meseca, saopštila je Narodna banka Srbije.

Neto devizne rezerve – devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima – na kraju aprila iznosile su 11,54 milijarde evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca bile su niže za 38,8 miliona evra, navodi NBS.

Pročitajte još:

„Na smanjenje bruto deviznih rezervi i u aprilu su, u najvećoj meri, uticale aktivnosti Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu (177 miliona evra), koje su bile neophodne radi očuvanja stabilnosti na domaćem deviznom tržištu. Pored toga, smanjenju deviznih rezervi doprineli su i neto odlivi po osnovu uobičajenih aktivnosti banaka u vezi devizne obavezne rezerve (133,9 miliona evra), kao i odlivi usled neto razduženja države po osnovu kredita (108,4 miliona evra), ostalih plaćanja za potrebe države i drugih osnova (ukupno 143,6 miliona evra)“, navodi NBS.

Devizni prilivi, kako se navodi, ostvareni su po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i po ostalim osnovima (ukupno neto 92,4 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu iznosio je 677,5 miliona evra i bio je za 155 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prva četiri meseca ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2,3 milijarde evra, ukazuje centralna banka.

„Nakon snažnih deprecijacijskih pritisaka u prethodnom mesecu, vođenih visokom tražnjom za devizama uvoznika energenata, ali i visokom tražnjom građana za efektivnim stranim novcem u uslovima pojačane globalne neizvesnosti oko krize u Ukrajini, situacija u pogledu faktora na strani tražnje za devizama na domaćem deviznom tržištu se stabilizovala zahvaljujući, pre svega odgovornom ponašanju Narodne banke Srbije i blagovremenom i adekvatnom delovanju u smeru očuvanja stabilnosti na domaćem finansijskom tržištu“, ocenjuje se u saopštenju.

Dinar je u aprilu nominalno ojačao prema evru (za 0,1 odsto), dok je od početka godine nominalno oslabio za 0,1 odsto.

„Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu prodala 155 miliona evra, dok je od početka godine neto prodala 2,27 milijardi evra, radi održavanja relativne stabilnosti dinara prema evru“, ističe NBS.

Komentari

Vaš komentar