NBS: MMF predviđa privredni rast od pet odsto u ovoj godini

Biznis 08. jan 202115:439 komentara
Narodna banka Srbije, NBS
Izvor: N1

Narodna banka Srbije saopštila je da je odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda doneo odluku o uspešnom završetku petog - poslednjeg razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije.

Program podržan Instrumentom za koordinaciju politike odobren je Srbiji u julu 2018. godine.

Odbor MMF ocenio je da je tokom trajanja programa njegovo sprovođenje bilo uspešno, navela je NBS i dodala da je konstatovano da su kvantitativni ciljevi za kraj septembra ispunjeni i da je postignut dovoljan napredak u ispunjavanju ciljeva strukturnih reformi.

Ističe se da MMF, posle početka oporavka od koronavirusa u trećem tromesečju 2020, predviđa privredni rast Srbije od pet odsto u ovoj godini i 4,5 odsto u narednoj.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković rekla je da je i tokom prethodnih revizija programa Odbor MMF pozitivno ocenio ekonomske mere tokom krize izazvane kovidom.

Odbor MMF je konstatatovao i da je u Srbiji očuvana niska inflacija i da se očekuje da će ona ostati pod kontrolom NBS i u ovoj godini, te za ovu godinu projektuju početnu inflaciju od 1,9 odsto.

Prema oceni MMF, fiskalni deficit od tri odsto bruto društvenog proizvoda obezbediće da se učešće javnog duga u BDP smanjuje, stvarajući dovoljno prostora za podršku ekonomskom oporavku.

Tabaković je rekla da je cilj ekonomskog programa bio očuvanje makroekonomske i fiskalne stabilnosti, da je Srbija sprovodila program i da su svi ciljevi ispunjeni i da su tokom osam godina u Srbiji stvoreni uslovi za zdrav i dinamičan rast.

Odbor MMF je istakao da u narednom periodu prioriteti ostaju povezani sa nastavkom strukturnih i institucionalnih regormi.

„Naši prioriteti ostaju isti – stabilnost i održiv i ubrzan ekonomski rast, uz dalji rast životnog standarda građana“, poručila je Tabaković.

Komentari

Vaš komentar