NBS povodom Svetskog dana štednje: Dinari donose veću zaradu

Biznis 27. okt 202115:553 komentara
Narodna banka Srbije, Banka, Srbija, zgrada,
Izvor: Shutterstock

Dinarska štednja beleži brži rast od devizne štednje već devetu godinu zaredom, a ove godine prvi put je prešla 100 milijardi dinara, saopštila je Narodna banka Srbije povodom Svetskog dana štednje koji se obeležava 31. oktobra. Prema analizi centralne banke, štednja u domaćoj valuti i dalje je isplativija od devizne štednje.

„U prethodnih devet godina (u poređenju sa krajem 2012. godine) dinarska štednja je povećana gotovo šest puta (rast od čak 83 milijardi dinara) i krajem septembra 2021. godine dostigla je 101,5 milijardi dinara. Više od polovine ukupnog rasta ostvareno je u poslednje tri godine – oko 45 milijardi dinara u odnosu na kraj septembra 2018. godine“, navodi NBS.

Pročitajte još:

Prosečan godišnji rast štednje od 2013. godine iznosi preko devet milijardi dinara što je, kako napominje NBS, šest puta više nego u periodu pre 2012. godine (1,5 milijardi dinara).

„Samo u proteklih godinu dana (od oktobra 2020. godine), štednja u domaćoj valuti povećana je za oko 14 odsto“, ukazuje centralna banka.

U istom periodu i devizna štednja beleži rast, iako nešto umereniji u poređenju sa dinarskom štednjom – sa 8,3 milijarde evra s kraja 2012. godine povećana je na 12,3 milijarde evra na kraju septembra 2021. godine.

„Rast štednje rezultat je unapređenja ukupne makroekonomske pozicije Srbije u proteklom periodu čemu je doprinelo odgovorno vođenje ekonomske politike. Očuvana je vrednost dinara prema evru, devizne rezerve su na rekordno visokom nivou od 16,8 mlrd. evra krajem septembra, a učešće problematičnih kredita je smanjeno na 3,5 odsto krajem avgusta. Narodna banka Srbije je bez odlaganja i adekvatnim merama za pooštravanje monetarnih uslova reagovala na aktuelne inflatorne pritiske koji su u najvećoj meri globalnog karaktera i u slučaju potrebe nastaviće da blagovremeno reaguje svim raspoloživim instrumentima u cilju očuvanja monetarne stabilnosti“, ističe se u saopštenju NBS.

Analiza NBS: Dinari isplativiji

Uoči Svetskog dana štednje, Narodna banka Srbije pripremila je redovnu analizu isplativosti štednje, urađenu za period od septembra 2012. do septembra 2021. godine, koja je, kako se ističe, ponovo potvrdila da je isplativije štedeti u domaćoj valuti.

„Većoj isplativosti dinarske štednje doprinela je makroekonomska, finansijska i fiskalna stabilnost duži niz godina, relativno više kamatne stope na štednju u dinarima u odnosu na štednju u evrima, povoljniji poreski tretman štednje u domaćoj valuti, kao i pravovremeno donete mere monetarne i fiskalne politike radi ublažavanja negativnih efekata krize prouzrokovane pandemijom“, navodi NBS.

U poslednjih devet godina oročena štednja u dinarima na godinu dana (bez zanavljanja), bila je, navodi se isplativija u čak 98 odsto posmatranih godišnjih potperioda.

„Tako bi štediša, koji je od septembra 2020. štedeo u dinarima, na ulog od 100.000 dinara dobio u septembru 2021. oko 1.500 dinara (12 evra) više od štediše koji bi u istom periodu oročio evre u protivvrednosti 100.000 dinara“, ističe NBS.

Rezultati analize isplativosti štednje su, kako se navodi, pokazali da je dinarska štednja oročena na tri meseca bila isplativija od štednje u evrima u preko 87 odsto posmatranih tromesečnih potperioda, a kod oročavanja štednje na dve godine dinarska štednja je bila isplativija od štednje u evrima u svim posmatranim dvogodišnjim potperiodima oročenja.

„Dakle, u prethodnih devet godina bilo je isplativije štedeti u dinarima i na kratak i na dug rok“, zaključuje NBS, najavljujući da je podsticanje procesa dinarizacije cilj NBS i u narednom periodu.

Komentari

Vaš komentar