NBS: Tesla na hrvatskoj strani evra prisvajanje srpskog nasleđa

Biznis 22. jul 202119:13 > 19:1472 komentara
Izvor: N1

Narodna banka Srbije (NBS) ocenila je da bi stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu stranu kovanice evra, ako hrvatska postane članica evrozone, "predstavljalo prisvajanje kulturnog i naučnog nasleđa srpskog naroda".

Takav stav u NBS temelji se na oceni da se “slavni naučnik izjašnjavao kao Srbin po poreklu i rodu”, a ako bi se njegov lik našao na hrvatskim kovanicama evra, “sasvim sigurno” bi bile “preduzete odgovarajuće aktivnosti prema nadležnim institucijama Evropske unije”.

Povezane vesti

Time bi se “ukazalo na neprimerenost takvog predloga”, objavila je agencija Tanjug pozivajući se na izvore u NBS-u.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je najavio da će se lik Nikole Tesle nalaziti na evrokovanicama od 50, 20 i 10 centi i to kada Hrvatska postane članica evrozone.

U NBS navode da je dizajn evro novčanica “isti nezavisno o države koja ih štampa” a dizajn kovanica je regulisan odgovarajućom Uredbom Veća EU-a od 24. juna 2014. godine.

Evrokovanice imaju jednu zajedničku, evropsku stranu, koja je ista na svim kovanicama, i drugu, nacionalnu stranu, koja se razlikuje od zemlje do zemlje i ima na sebi oznaku države članice EU, navode u NBS.

Kako navodi Tanjug, u NBS-u objašnjavaju kako „na nacionalnoj strani evrokovanice mora da se nalazi krug sastavljen od 12 zvezdica, što je simbol EU, koje u potpunosti okružuju nacionalni dizajn, a država članica sama odlučuje koje će motive prikazati unutar zvezdica“.

Navode se primeri Italije i Grčke koja na evrokovanicama imaju portret Dantea Aligijerija, crtež Leonarda Da Vinčija sa proporcijama ljudskog tela, i scenu mozaika u Sparti.

Komentari

Vaš komentar