NBS uverena da će cene prestati da rastu, ekonomisti nisu toliko optimistični

Biznis 18. feb 202219:2011 komentara

Prognoze Narodne banke Srbije su da će cene u prva tri meseca ove godine, u odnosu na isti period prošle, biti oko oko osam odsto više. Takođe i da će inflacija od aprila krenuti da se smiruje, da bi se krajem godine vratila u ciljani rapon od 3,5 do četiri odsto. Ovi podaci dolaze u trenutku kada građani gotovo svakodnevno svedoče rastu cena. Ekonomisti nisu toliko optimistični kao u NBS, iako kažu da će inflacija da se smiruje.

„Naš brod nije šupalj, a ovaj kapetan je sa svojom ekipom dokazao da ume da vodi ovaj brod“, pohvalila se pre tri meseca guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković. Danas, istina bez trenutka inspiracije, poručuje da brod i dalje plovi stabilno inflatornim tokom.

POVEZANE VESTI:

I dok u NBS predviđaju da će se inflacija vrteti oko osam odsto do kraja marta, građanima je sve jasnije: „Ono što možeš danas, trebalo je da kupiš juče.“

Jer, Beograđani sa kojima je razgovarala ekipa TV N1 primećuju da cene u prodavnacama rastu:

„Šta tu reći, šta? Svaki dan kad odem u prodavnicu to je reakcija, ono što je bilo juče, danas više nije.“

„Kpim onoliko koliko mogu… Ja sam u godinama kada treba da jedem manje, a ne više.“

„Uvek je dve, tri hiljade minimum… Za nešto osnovno, tipa svaki drugi dan.“

„Definitivno svaki dan vidim pomeranja, posebno cene naftnih derivata i ne znam dokle će to tako ići, a to je kao vozić vuče sve za sobom.“

Nadležne inistitucije u Evropi same sebe precenile

slaviša tasić
N1

Ekonomista Slaviša Tasić objašnjava da je sada jasno da su se brojne nadležne institucije širom Evrope uzaludno nadale prolaznoj inflaciji. Kada će restriktivnija politika dati rezultat?

„Ne zna ni Evropska centralna banka, jer su one same sebe precenile u ovom slučaju. Ja mislim da će potrajati, da će do kraja godine biti neke inflacije, ali će se svakog meseca smanjivati stope“, prognozira Tasić.

NBS gleda u nebo

Pixabay

Guvernerka ovoga puta nije bila šokirana ogromnom razlikom u cenama recimo njene omiljene kafe, kao što je to bilo na predstavljanju prethodnog izveštaja, a sada veruje u odgovornije postupanje trgovinskih lanaca.

Zamenik generalnog direktora Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku NBS Milan Trajković uzda se da neće biti suše.

„S dolaskom nove poljoprivredne sezone gde pretpostavljamo da će ona biti prosečna, nešto bolja od prethodne, trebalo bi da dođe i do pada cena i neprerađene i prerađene hrane i to važi od nekog drugog tromesečja, pre svega trećeg i četvrtog tromesečja ove godine, a to je ujedno jedan od razloga zašto očekujemo da se inflacija do kraja godine vrati na nivo 3,5 do 4 odsto“, očekuje Trajković.

U NBS građanima prvo objasnili da ne mogu da smanje svetsku cenu nafte, niti mogu da utiču na cene poljoprivrednih proizvoda koji spadaju u berzansku robu, a potom obećali da će sprečiti da se te cene preliju na cene ostalih proizvoda i usluga, u većoj meri. Do nekog šta možeš danas, ostavi za kupovinu sutra.

Komentari

Vaš komentar