NBS za N1: Niko nije tražio saglasnost za kupovinu Adiko banke

Biznis 02. feb 202316:221 komentar
Narodna banka Srbije, Banka, Srbija, zgrada,
Shutterstock

Narodnoj banci Srbije do sada nije podnet zahtev ni od strane fizičkog, niti od strane pravnog lica za davanje prethodne saglasnosti za sticanje vlasništva, koje bi mu omogućilo pet odsto i više glasačkih prava u Addiko Bank a.d. Beograd, rečeno je portalu N1 u NBS.

Pročitajte još:

Mediji u regionu proteklih dana izveštavali su da Miodrag Kostić ubrzano kupuje akcije Adiko banke sa sedištem u Beču. S obzirom da je ova austrijska banka vlasnik šest kćerki-banaka u pet država regiona, uključujući i Srbiju, postavilo se pitanje da li će doći do promene vlasništva u Adiko banci u našoj zemlji. U MK grupi za portal N1 su naveli da je kupovina 7,33 odsto akcija Addiko banke, od strane kompanije Infenity Management Limited u vlasništvu Miodraga Kostića „isključivo rezultat prošlogodišnjih tržišnih kretanja i da ne postoje nikakvi značajniji planovi za dalju kupovinu akcija ove banke„. Takođe je istaknuto da sticanje akcija Adiko banke u Beču „apsolutno nije povezano sa poslovanjem AIK Banke, kao ni MK Grupe“.

U Narodnoj banci Srbije objašnjavaju kada je potrebna saglasnost NBS pri promeni vlasništva u bankama u Srbiji.

„Napominjemo da svaka promena vlasništva u banci sa sedištem u Republici Srbiji koja bi omogućila potencijalnom sticaocu sticanje od pet odsto i više glasačkih prava u toj banci, podleže pribavljanju prethodne saglasnosti NBS, koja podrazumeva ocenu ispunjenosti uslova propisanih Zakonom o bankama i podzakonskim aktima donetim na osnovu ovog zakona“, ističu u NBS.

Komentari

Vaš komentar