Ne davimo Beograd: Projektom „Linijski park“ se prikriva privatizacija obala

Biznis 02. jul 202214:16 komentara

Generalna sekretarka organizacije Evropa Nostra Sneška Kvadvlih Mihailović rekla je da je, što se tiče Beogradske tvrđave, jasno da je, ono što je ušlo u plan detaljne regulacije nedopustivo zakonski, nedopustivo sa stanovišta zaštite kulturne baštine. Projektom „Linijski park“ prikriva velika privatizacija obala i izgradnja komercijalnih objekata na zaštićenim površinama, smatraju aktivisti pokreta „Ne davimo Beograd“.

Ona je rekla da niko nije protiv pešačke i biciklističke staze i ozelenjavanja Beograda, ali je istakla da je zakonski nedopustivo da se dozvoli da se sportsko-takmičarski kompleks, koji je već došao do Spomenika braniocima Beograda, dalje širi i da se eventualno zidaju dodatne zgrade.

Kvadvlih Mihailović je istakla da je Beogradska tvrđava kulturno dobro od najvišeg značaja za Srbiju, ali i za čitavu Evropu.

Povezane vesti:

Prema njenim rečima, na prostoru Beogradske tvrđave ubuduće mora samo da se obavlja revitalizacija, dalja iskopavanja i istraživanja i da se čitav prostor tvrđave uredi na najbolji način.

Arhitekta Marko Radosavljević ocenio je da ima puno propusta u projektu Linijskog parka, kao i da se potpuno ignoriše Beogradska tvrđava, najznačajniji spomenik zemlje, zarad brze izgradnje „atraktivnog prostora koji je zapravo tu da podigne cenu kvadrata predstojećim velikim infrastrukturnim projektima uz reku“.

On je rekao novinarima, kod Spomenika braniocima Beograda, gde je održana javna raspravu o planu detaljne regulacije za Linijski park u organizaciji pokreta Ne davimo Beograd, da „Linijski park stavlja Beogradsku tvrđavu u nepovoljan položaj“.

Radosavljević je rekao da je plan revitalizacije tvrđave trebalo da se zasniva na otklanjanju štete koju je pružni nasip naneo Beogradskoj tvrđavi.

„Projekat za Linijski park uzima taj pružni nasip zdravo za gotovo i stavlja parkovsku infrastrukturu preko njega. Beogradska tvrđava je spomenik od izueznog značaja, najveći stepen zaštite Republike Srbije“, rekao je on.

Radosavljević je dodao da je biciklistička staza koja ide pored reke urađena još 1998. godine.

„Da li je rešenje da se faktički kroz bedem tvrđave pravi nova biciklistička staza umesto da prirotet bude revitalizacija te tvrđave s obzirom da već postoji ista infrastruktura na nekih 50 metara paralelno, od Ade Ciganlije do Pančevačkog mosta?“, upitao je on.

Prema njegovim rečima, trebalo je „pristupiti na konzervatorski način i razmišljati o Beogradskoj tvrđavi kao o spomeniku kulture-šta je u njegovom interesu“.

Petar Pavasović iz podružnice Stari grad pokreta Ne davimo Beograd ocenio je da je „Linijski park linijska prevara zato što tu ni p od parka ne postoji“.

On je rekao da će umesto parka na tom prostoru biti izgrađene desetine hiljada kvadrata sportsko-rekreativnih i komercijalnih sadržaja koji će biti u privatnom vlasništvu kao i Beograd na vodi.

„Pešaci se, umesto da idu uz reku teraju da idu uz Bulevar vojvode Bojovića.Tu će da zasade drveće čije će korenje da potkopava našu kulturno-istorijsku baštinu“, rekao je on.