Nedimović: Novim zakonom regulišemo srpsko tržište poljoprivrednih proizvoda

Biznis 07. jun 202110:14 > 13:15 komentara
N1

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je da će Zakon o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda, koji je prošle nedelje usvojila Vlada, a čije usvajanje se uskoro očekuje u parlamentu, omogućiti da svima u agrarnom lancu – od proizvođača do prerađivača – bude pronađeno mesto u sistemu na zakonom regulisan način, što je do sad bilo uređeno opštim zakonom o trgovini.

„Prvi put ćemo da regulišemo tržište između poljoprivrednih proizvođača, otkupljivača, prerađivača i da svakom nađemo mesto u sistemu na jedan zakonom regulisan način. Dobićemo alate da na tržištu regulišemo i ekstreme, sa najnižim i visokim cenama, što se na primer sada dešava sa žitaricama, pa imamo problem u stočarstvu“, rekao je Nedimović za RTS.

Do sad je to bilo, kako je dodao, regulisano preko Instututa robnih rezervi, koji je, prema rečima Nedimovića, spor institut.

„Sada će Uprava za agrarna plaćanja imati posebno telo koje će se baviti praćenjem cena, utvrđivanjem proizvođačkih cena, regulisanjem kad dođe do iskakanja. Sa druge strane, regulisaćemo položaj otkupljivača, ne može baš svako da kupuje na blatobran kako misli on, već će poput turističkih agencija, da imaju depozit, da postoje garancije da bi naši proizvođači uvek imali sigurnost – da kad prodaju robu, mogu i da je naplate“, napomenuo je ministar.

Ovim zakonom će se propisi u Srbiji uskladiti sa propisima EU, a ministar je naglasio da je najvažniji razlog regulisati srpsko tržište poljoprivrednih proizvoda.

Očekuje da taj zakon počne da se primenjuje od 2022. godine.

„Svake godine se iz budžeta izdvaja 350 miliona evra za subvencije“

Ministar poljoprivrede je ukazao i da se svake godine iz budžeta izdvaja 350 miliona evra za subvencije dodajući da će ove godine biti još dva konkursa.

„Jedan će biti ozbiljno izdašan, 60 miliona evra, za nabavku fizičke imovine gazdinstava – oprema, objekti, mehanizacija, sve što može da služi, onima koji su mali koji žele da postanu srednje veličine, srednji da se osnaže. Imali smo konkurs i iz Svetske banke i srpske vlade, dosta novca ove godine u poljoprivredu, trudimo se da osavremenimo mehanizaciju jer su onda i manji troškovi i veći profit“, naveo je Nedimović.

Кomentarišući žalbe pojedinih proizvođača da im još nisu isplaćene subvencije, ministar je rekao da je 99 odsto isplaćeno.

„Gde imamo dopunu dokumentacije, moramo da iskontrolišemo. Кad bude ispravan tiket tad možda može da se dobije i loto“, rekao je ministar.

Nedimović je dodao i da je prehrambena industrija imala probleme zbog pandemije koronavirusa, pošto je tražnja bila mnogo manja.

„Tek sad očekujem da eksplodira, naročito sektor mleka i mesa, očekujem da će to ići dobro. Prošle godine smo imali rast poljoprivrede od pet odsto, treba da se potrudimo da očuvamo taj rast“, naglasio je ministar.

Izvor: RTS