Nedimović: Polovina propisa EU koje Srbija mora da usvoji tiču se poljoprivrede

Biznis 02. jun 202114:37 > 14:382 komentara
Vlada Srbije

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je da se polovina propisa koje Srbije mora da usvoji u procesu pristupanja EU odnosi na poljoprivredu, odnosno poglavlje 11 o poljoprivredi i ruralnom razvoju, poglavlje 12 o bezbednosti hrane, veterinarskoj i fitosanitarnoj politici i poglavlje 13 o ribarstvu.

„U procesu pristupanja EU poljoprivreda je jedan od sektora koji je najugroženiji, najosetljiviji i najranjiviji, mislim na poljoprivredne proizvođače, ali će zato korist koja će se desiitu u trenutku usvajanja klastera 5, koji obuhvata i poglavlja 11, 12 i 13 biti neverovatna“, kazao je on u dijalogu sa članovima Nacionalnog konventa o EU.

Povezane vesti

Nedimović je istakao da se procenjuje da će Srbija kada postane član EU imati poljoprivredni budžet u visini tri ili četiri budžeta koji je poljoprivrednicima sad na raspolaganju.

Najavio je i da će Vlada Srbije sutra usvojiti predlog zakona o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda za koji očekuje da će pomoći proces pristupanja srpske poljoprivrede EU, odnosno usvajanju poglavlja koja se odnose na agrar.

Ministar poljoprivrede je kazao da su dokumenta u vezi sa Poglavljem 11 poslata Evropskoj komisiji i da ne očekuje probleme u vezi sa time.

Ocenio je i da je Poglavlje 12 o bezbednosti hrane „najosetljiviji i najteži deo za Ministarstvo poljoprivrede i uradićemo sve da se nakon usvajanja zakona o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda maksimalno otkoči proces“.

Nedimović je zaključio da će se u trenutku kada se bude valorizovalo sve što se radi u procesu pristupanja EU i dobije podrška Unije, kroz poljoprivredu najviše videti koliko je EU važna za običnog čoveka.

Komentari

Vaš komentar