Nema Božića bez pečenja: Koliko građane košta božićna gozba?
Večeras je trpeza posna, sutra će na njoj biti ono što se tokom dana vrelo na ražnju. Nema Božića bez pečenja. Koliko, zapravo, košta božićna gozba?
"Srećan Badnji dan i sutrašnji Božić. Bog ti pomogao, da si živ i zdrav. Neka je sa srećom i naš badnjak, da ga stavimo pored slame, da bude tu do večeras”, domaćin pozdravlja sina koji donosi badnjak.
A do večeri kada se, po običajima, badnjak unosi u kuću, tokom celog Badnjeg dana od ranog jutra, priprema se božićna pečenica za bogatu prazničnu trpezu.
"Uvek se tu prikupimo da se to ispeče i pripremi za sutrašnji dan. Tu smo svi, da malo zamezimo za posnom trpezom, popije se malo rakija vruća, hladna, malo vince”, kaže domaćin, Dejan Milanović.
Jer, takav je običaj. Božićnu trpezu svi spremaju. Svako u skladu sa svojim mogućnostima.
Ove godine kilogram žive mere prasećeg mesa koštao je oko 400, a jagnjetine oko 500 dinara.
Ukoliko se pečenje kupuje na kilogram u pečenjari, cene se kreću od 2200 do 2500 dinara za prasetinu i 3000 dinara za jagnjeće pečenje.
“U Srbiji globalno ne znam baš koliko ima para, ali što se tiče Božićne trpeze svi se prištede i snađu se ljudi da naprave, svako kako može obeleži praznik. Što se kaže, da sede ljudi kući u zdravlju i veselju. To je najbitnije, zdravlje i sreća. I omladina, ova deca, da njih slušamo i za njima da idemo i to je to”, kaže Milanović.
I upravo ove reči šumadijskog domaćina su prava poruka za Božić, praznik radosti i jedinstva. Da se okupljamo u zdravlju i miru, sa zajedničkim ciljem za bolje sutra.
Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?
Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare
Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?
Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare
NAJČITANIJE
Oglas
Oglas
Najnovije
Oglas
Oglas