Otvorena fabrika auspuha u Subotici, Vučić: U Srbiji ovako nešto nije postojalo

Ekonomija 19. nov 202113:24 > 13:49 29 komentara
Tanjug/Miloš Milivojević

Nemačka kompanija Bojsen je u Industrijskoj zoni u Subotici otvorila fabriku gde će proizvoditi auspuhe i zaposliti oko 500 ljudi. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je prisustvovao otvaranju, kazao je da je "to za naše unuke, za one koji dolaze", kao i da "u Srbiji ovako nešto nije postojalo, video sam kada sam obilazio fabriku Folksvagena u Nemačkoj.

Predsednik Srbije je uveren da Srbija, ako se posmatraju protekle dve godine, i dalje može biti zemlja sa najvišom stopom rasta u Evropi, napominjući da je to „rezultat vrednih radnika“.

Dodao je da je ponosan na ono što je nemačka kompanija uradila otvaranjem fabrike u Subotici.

„Razgovarao sam i sa radnicima iz Subotice, Bačke Topole, neki su iz Požarevca. U ovoj fabrici radiće 500 ljudi, visoko robotizovanoj i ti radnici su naš ponos“, rekao je Vučić.

Dodao je da „Vojvodina mora da uhvati korak sa Beogradom, ako treba i da ga prestigne, mora da napreduje“, rekao je Vučić i dodao da je i Ivanjica dobila važnu fabriku zahvaljujući Bojsenu iz Subotice.

Nemački investitori su sigurni investitori, pružaju dodatnu stabilnost Srbiji i hvala vam na tome, rekao je Vučić.

Predsednik Bojsena: Ove godine ćemo imati promet od 2,6 milijardi evra

Predsednik Grupacije Boysen Abgassysteme Rolf Ditel Gajzel zahvalio je predsedniku Srbije i predstavnicima vlasti za realizaciju zajedničkog projekta, nove fabrike izduvnih sistema u Subotici.

Imamo 25 pogona širom sveta, a ove godine ćemo imati promet od 2,6 milijardi evra. Ovde u Subotici nam je najveći proizvodni pogon grupacije, realizovane u inostranstvu, rekao je Gajzel.

Prema njegovim rečima, fabrika u Subotici je jedna od najmodernijih proizvodnih pogona u Evropi, sa 38.000 kvadratnih metara.

Ulaganja će do kraja godine dostići 70 miliona evra, inicijalno je zaposleno 80 radnika, a u naredne tri godine ponudićemo atraktivna radna mesta za 500 zaposlenih, rekao je Gajzel.

On je najavio da se naredne godine na ovoj lokaciji očekuje promet od skoro 100 miliona evra, a 2023. godine promet od 160 miliona evra na godišnjem nivou.

Šib: Ova fabrika simbol izuzetnih ekonomskih odnosa dve zemlje

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib istakao je da je nova fabrika u Subotici još jedan uzorni projekat nekog nemačkog investitora i „simbol izuzetnih ekonomskih odnosa dve zemlje“.

Nemačka preduzeća su sve aktivnija, a investicija su od 2000. godine premašile 3,5 milijardi evra, a nemačka preduzeća su stvorila na desetine hiljada radnih mesta u Srbiji, predočio je Šib.

Svečanosti su prisustvovali predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, kao i ministarke Anđelka Atanasković i Darija Kisić Tepavčević.

Nemačka fabrika u Subotici je investicija od 65 miliona evra, a fabrika se prostire na 10 hektara gradskog zemljišta koje je ustupljeno investitoru bez naknade.

Država je dodelila subvenciju od četiri miliona evra nemačkoj kompaniji za izgradnju fabrike u Subotici, a koja se obavezala da će zapošljavati najmanje 400 radnika na neodredjeno do kraja 2023. godine, a osnovna zarada zaposlenih mora da bude najmanje 20 odsto veća od minimalca u Srbiji.

Kompanija Bojsen je svetski lider u proizvodnji izduvnih sistema za automobilsku industriju, a preko 12 zavisnih društava poseduje pogone za proizvodnju u Nemačkoj, Kini, Južnoafričkoj Republici i Indiji.

Otvaranju fabrike Bojsen u Subotici prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare