Nemačka podiže minimalnu satnicu – u junu 10,45 evra, u oktobru 12

Biznis 23. feb 202215:0018 komentara
Izvor: Pixabay

Nemačka vlada donela je odluku o podizanju minimalne satnice na 12 evra, saopštila je vlada.

„Povećanjem minimalca će profitirati više od šest miliona građana, pre svega žene, kao i zaposleni na istoku zemlje“, rekao je ministar rada Hubertus Heil, iz Socijaldemokratske stranke Nemačke, nakon redovnog sastanka kabineta.

Heil je rekao kako povišica minimalne satnice s 9,82 na 12 evra također pogoduje zaposlenima koji su tokom pandemije „održavali vitalne funkcije društva“, poput negovatelja kao i ostalih zaposlenih u zanimanjima koja su relevantna za funkcioniranje sistema.

Povezane vesti:

Minimalna satnica bi prvo u junu trebalo da bude podignuta na 10,45 evra, a zatim u oktobru na 12.

Vlada je ovu odluku opravdala porastom cena života i stanovanja u Nemačkoj.

„Ovaj porast životnih troškova je u pitanje doveo mogućnost pokrivanja tekućih troškova za osobe koje uz minimalnu satnicu rade puno radno vreme“, stoji u saopštenju vlade.

Povišenje minimalca mora da odobri Bundestag, gde vladajuća socijaldemokratsko-zeleno-liberalna vlada raspolaže većinom.

Nemački savez sindikata (DGB) je pozdravio ovu odluku vlade kao važan signal u borbi protiv osiromašenja zaposlenih.

„Ovde se radi o vrednovanju rada i važnom koraku u borbi za sprečavanje širenja siromaštva“, rekao je član upravnog odbora DGB-a Stefan Korcel.

Udruženje poslodavaca Nemačke (BDA) je kritikovala odluku vlade zbog „mešanja politike“. BDA je zatražila da se pitanje odluke o minimalcu ponovno vrati u nadležnost posebne komisije sastavljene od predstavnika poslodavaca i zaposlenih, a koje je do sada odlučivalo o ovom pitanju.

Komentari

Vaš komentar