Nešovanović: Ko planira da kupuje stan za život – neka ga kupi sada

Ekonomija 12. sep 202219:11 143 komentara

Na tržištu nekretnina prodavci danas traže cene za koje se veruje da će se "desiti" u budućnosti, ali analiza kompanije CBRE pokazuje da cene kuća i stanova neće nastaviti da rastu zbog celokupne finansijske situacije, ocenjuje za N1 Nebojša Nešovanović, direktor za procene CBRE. Na pitanje šta da rade građani koji sada planiraju da kupe stan odgovara kratko: "Ako tražite stan za život - kupite ga. U narednom periodu videćemo smanjenje prometa, biće manji broj transakcija. Smanjiće se tražnja, ali i ponuda i imaćete lošiji izbor nego danas. Cene će, najverovatnije, ostati stabilne. Nećete skoro dočekati da ponuda bude toliko velika da cene padnu".

Blagi pad cena nekretnina u junu i julu nije pokazatelj dugotrajnog trenda, jer su to meseci kada promet nepokretnosti usporava, kaže Nebojša Nežovanović iz kompanije CBRE koja se bavi analizom tržišta nekretnina. Komentarišući oglase u kojima se neke nekretnine u starogradnji prodaju po ceni od 3.000 do 6.000 evra po kvadratu, on kaže da je kod nas zabeležen u poslednje dve ili tri godine izražen rast cena dosta prodavaca očekuje nastavak tog trenda.

Pročitajte još:

„Danas se traže cene za koje se veruje da će biti u budućnosti, ali naše analize pokazuju da se to neće desiti, da cene neće nastaviti da rastu zbog celokupne finansijske situacije. Glavne grupe stanova, pričam o Beogradu, njihove cene će biti mirne, stagniraće. Tražnja koju generišu finansijski investitori će usporiti, jer se finansijska situacija menja u Evropi i kod nas. Pada cene neće biti jer će ponuda usporiti, usporava finansiranje i sve ćemo manje projekata gledati sledeće godine i 2024“, naglašava Nešovanović.

Neće, kaže, biti značajnih promena na tržištu Beograda, ali hoće na malim tržištima koja su uzletela, koja su imala veliku promenu u prethodnih 12 meseci, gde se tražnja naglo povećala, a cene otišle u nebo ali se, kako dodaje – i ponuda menja.

„U narednom periodu tražnja će na tim tržištima pasti, na period od pre dve godine, gde će ponuda biti veća, i tada će pasti cene kvadrata“, kaže Nešovanović.

Na pitanje da li je realno da neko očekuje da će za garsonjeru od 25 kvadarata dobiti 90. 000 evra sagovornik Infobiza odgovara da prodavci očekuju da će ta cena da bude tolika za šest do 12 meseci kada će završtii prodaju.

„I to bi moglo da se očekuje da se nastavlja finansijska situacija kakvu smo imali pre krize u Ukrajini. Ali, kada vidimo šta se trenutno dešava – to nije realno, jer trend kakav smo imali u prethodnih 24 ili 36 meseci sa rastom cena, neće ibiti nastavljen“, ocenio je analitičar kompanije CBRE.

Kada je reč o prenaduvanosti cena, Nešovanović objašnjava da je tražnja bila visoka u prethodnom periodu.

„Pogurala je cene, a ako se osvrnete na indeks koji pokazuje da je sa prosečnom zaradom potrebno skoro 20 godina da uštedite za stan od 60 kvadrata, onda bi bilo logično da i ponuda bude veća, i to značajno, da se cena spusti“, navodi on.

Ali, dodaje – kod nas ne postoji mogućnost da se digne ponuda, ona je stabilna i inertna.

„Predlagali smo kako značajno podići ponudu i učiniti stanove pristupačnim, kako sada stoje stvari, dosta toga treba da se uradi. Prvo, obezbeđivanje lokacija za velike projekte, ubrzavanje procedura usvajanja planova i izdavanje svih dozvola, do nalaženja alternativnih vidova finansiranja. To su sistemske stvari koje treba rešiti da bismo sa sadašnjih 7.000 stanova u Beogradu, došli na izgradnju nekih 15.000 ili 20.000 stanova. Tada bi i oni sa prosečnom ili zaradom nešto iznad proseka, mogli sebi da priušte stan za život. Na tržište nekretnina kod nas su više orijentisani investitori koji su u svetu na berzi, kod nas finansijskog tržišta nema, investitore to gura na tržište nekretnina i oni su neka vrste nelojalne konkurencije onima kojima je potreban stan za život“, ocenio je Nešovanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare