„Nezavisnost“: Do okončanja ukrajinske krize odložiti pripajanje Petrohemije NIS

Ekonomija 02. okt 202211:29 11 komentara
N1

Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" upozorili su, u pismu premijerki Ani Brnabić, da do okončanja ukrajinske krize treba odložiti pripajanje Hemijske industrije Petrohemija Pančevo (HIPP) Naftnoj industriji Srbije (NIS).

„Završetak procesa privatizacije HIPP i njeno pripajanje NIS mogao bi, zbog ukrajinske krize i sankcija koje je Evropska unija uvela protiv Rusije, da ugrozi proizvodnju i radna mesta u pančevačkoj fabrici“, saopštili su iz ovog sindikata.

Pročitajte još

Kako su istakli, već se pojavljuje problem plasmana proizvoda HIPP, a opasnost da pojedine kompanije iz EU obustave dalju saradnju sa tim petrohemijskim kompleksom, u slučaju okončanja te transakcije, postaje „sve veća“.

„Verujemo da do okončanja ukrajinske krize nikome ne odgovara promena trenutnog statusa HIPP, jer strahujemo da bi ona dovela do onemogućavanja plasmana proizvoda HIPP na njena najvažnija tržišta EU, otežanu popravku postojeće opreme, nabavku novih delova i asistenciju stručnjaka iz inostranstva, što bi sigurno imalo za posledicu smanjen obim poslovanja i otpuštanje radnika“, naveo je „Nezavisnost“.

Uz ocenu da bi to imalo značajne implikacije i na čitav niz malih i srednjih preduzeća u Pančevu i Srbiji, koja svoje poslovanje vezuju za HIPP, predstavnici sindikata saopštili su da su spremni da svoj zahtev detaljnije obrazlože na sastanku koji bi zakazala Brnabić.

Pismo premijerki Ani Brnabić dostavljeno je i Skupštinskom odboru za privredu, Delegaciji EU u Srbiji, ambasadi Rusije, Petrohemiji Pančevo i kompaniji NIS.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare