Nikezić: Ne postoji vredan resurs kog se SNS nije odrekao, sada je na redu EPS

Biznis 25. maj 202310:22 4 komentara
Struja, poskupljenje struje, električna energija, eps, elektro privreda srbije, zastava, logo
N1

Ministarstvo je reklo potpuno neverovatnu stvar, gde kažu da je potrebna istraga da bi se videlo zašto je dokument koji otkriva da je privatizacija EPS-a počela dospeo u javnost, valjda je potrebna istraga zašto je neko iza očiju javnosti dogovorao privatizaciju EPS-a i to stavio na dnevni red Nadzornog odbora. Ovo je politika SNS-a, ne postoji vredan resurs kog se oni nisu odrekli” izjavio je potpredsednik SSP Dušan Nikezić.

Nikezić je, gostujući na televiziji Nova S, rekao da opet imamo „političku figuru koja će donositi odluke za EPS o ključnim pitanjima, kao Mića Grčić, a to je ministarka Đedović, za koju kaže da „nema dan iskustva“.

Pročitajte još

Ukazuje da upravo ministarka, kao jedini član Skupštine, bira članove Nadzornog odbora i da ne postoji prostor u takvoj situaciji da se dovede tim stručnih ljudi koji bi vodili EPS.

„Stranka slobode i pravde je prethodnih nekoliko godina upozoravala da najveću srpsku kompaniju ne može da vodi Mića Grčić, partijski poslušnik bez škole i znanja, koji će dovesti do raspada i privatizacije EPS-a – to se i desilo. Isto tako smo rekli da tada niko neće privatizovati EPS-a u celini, nego da će biti zainteresovani za njegove zdrave delove. Pre samo mesec dana, iz Statuta je izbačena odredba kojom se zabranjuje otuđenje vredne imovine, a danas dobijamo dokument kojim se to predlaže“, rekao je potpredsednik SSP.

Nikezić je ocenio da to što dolaze Norvežani nema veze sa profesionalnim upravljanjem u EPS-u, jer transformacija koja je izvršena upravo ide u suprotnom smeru i dovodi do još veće politizacije EPS-a, zato što je uvedena Skupština sa samo jednim članom, „a taj jedan član je ministarka energetike koja nažalost nema dan iskustva u sektoru energetike“.

„EPS je morao da bude nosilac razvoja obnovljivih izvora energije u Srbiji, a ne strane kompanije koje su bliske vlasti. U svim drugim razvijenim zemljama, državne kompanije su nosioci razvoja obnovljivih izvora. Vi ovakvim predlogom, izdvajanjem 11 HE iz EPS-a onemogućavate EPS-u da sutra samostalno razvija obnovljive izvore. Zašto otuđujemo najvredniju imovinu, zašto otuđujemo hidroelektrane“, upitao je Nikezić.

Dodao je da je bio šokiran izjavom ministra Momirovića koji se hvalio da je pobeđena inflacija u Srbiji – „čovek je uspeo da za manje od minut vremena kaže veliki broj netačnih podataka“.

„Prvo je rekao da se cene smanjuju, što nije tačno – prema poslednjim podacima, cene u Srbiji su poslednjih godinu dana porasle 15,1 odsto. Ministar kaže da je to posledica uvezene inflacije, a u evrozoni inflacija je sedam odsto, u Americi 4,9 odsto, što znači da je nemoguće da se radi o uvezenoj inflaciji, jer je u inostranstvu počela kasnije nego u Srbiji, a trajala kraće nego u Srbiji“, zaključio je Dušan Nikezić.

Komentari (4)

Vidi sve komentare