Nikezić o obveznicama: Svako domaćinstvo u jednom danu zaduženo za još 750 evra

Biznis 17. sep 202113:3115 komentara
Izvor: N1

Predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić izjavio je danas da je ministar finansija Siniša Mali izdavanjem zelenih i konvencionalnih obveznica zadužio građane za dodatnih 1,75 milijardi evra, saopštio je SSP. On je istakao da je svako domaćinstvo u Srbiji, samo u jednom danu, zaduženo za novih 750 evra.

Nikezić je ocenio da je aktuelna vlast u poslednjih 10 godina zadužila Srbiju i građane za 15 milijardi evra – „više nego sve prethodne vlasti zajedno“.

Pročitajte još:

Upozorio je da će, ako budu realizovani samo projekti koje je već ugovorila vlast, javni dug Srbije preći 50 milijardi evra ili preko 20 hiljada evra po svakom domaćinstvu.

Zaduženjem od 1,75 milijardi evra, istakao je Nikezić, vlast je „samo potvrdila da nema para u budžetu i da će svu najavljenu pomoć, i 50 evra penzionerima u septembru i 50 evra građanima u novembru i decembru, platiti iz novog zaduženja“.

Zaključio je da ni kamatna stopa od 2,3 odsto po kojoj je Mali izdao konvencionalnu obveznicu „nije fenomenalna“, pošto su kamatne stope na istorijskom minimumu, pa se većina razvijenih zemalja, uključujući i Sloveniju, „zadužuje po negativnim kamatnim stopama, dok je prinos na desetogodišnje obveznice koje izdaje susedna Bugarska samo 0,2 odsto“.

„Dodatni problem je što ste izdavanjem zelene obveznice zadužili zemlju kako bi finansirali projekte iz evropske zelene agende, za koje EU već daje 85 odsto bespovratnih sredstava, pa nije postojao ni jedan racionalan razlog da država za njih izda nove obveznice“, poručio je Nikezić.

Komentari

Vaš komentar