NIN: Beograd na vodi i zavisna preduzeća upisali minus od skoro 18 miliona evra

Biznis 16. avg 202113:2730 komentara
Beograd na vodi
Shutterstock

Iako je zbog snažne propagande domaća javnost uverena da se radi o "projektu veka", Beograd na vodi i njegova dva zavisna preduzeća završili su 2020. u minusu od skoro 18 miliona evra. A krajem 2021. moraće da vrati 25 miliona evra, koje je ovoj firmi pozajmio većinski vlasnik iz Abu Dabija, piše NIN.

Preduzeće je 2020. završilo u minusu, kao i njene dve zavisne firme, BV Galerija i BV Кula, nastale 2017. BV Galerija je iskazala neto gubitak od 1.357,4 miliona, a BV Кula od 409,4 miliona dinara. Rashodi sva tri preduzeća, dakle, bili su za 17,8 miliona evra veći od njihovih poslovnih prihoda.

Za ovih šest godina, piše NIN, država zauzvrat nije dobila ništa, osim udela u zajedničkoj firmi od 32 odsto. Jedina materijalna korist za državu je PDV naplaćen za prodate stanove, ali bi taj priliv u budžet stigao i da je stanove gradila bilo koja firma iz Srbije. Uz to bi joj država naplatila i građevinsko zemljište koje je poklonila većinskom vlasniku, firmi „Belgrade Waterfront Capital“ „Invesment L. L. C.“ iz Abu Dabija. On je od Srbije na poklon, bez tendera, dobio 177 hektara, podseća NIN.

Komentari

Vaš komentar