NIN: Tri tempirane bombe srpskih javnih finansija – EPS, Telekom i Srbijagas

Biznis 06. jul 202221:56 > 21:59 32 komentara
N1

Kombinovani dug EPS, Telekoma i Srbijagasa je u poslednjih pet godina porastao je za više od tri milijarde evra, a te kompanije najavljuju dodatnih milijardu i po evra zaduženja ove godine da bi preživele, jer više nisu u stanju da servisiraju sopstveni dug, piše NIN u sutrašnjem izdanju u tekstu pod naslovom "Tri tempirane bombe srpskih javnih finansija".

„Javna preduzeća u Srbiji su u prethodnih deset godina pretvorena u finansijske tempirane bombe koje samo što nisu eksplodirale. Ona su tokom vladavine Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije isključivo postala oružje političke borbe, izvor korupcije i mesto za „uhlebljenje“ politički podobnih ljudi sumnjivog kvaliteta“, navodi NIN.

Povezane vesti

Ovaj nedeljnik dodaje da je režim za kratko vreme doveo na ivicu propasti preduzeća koja su uglavnom monopoli u svojim sektorima i koja su činila okosnicu privrednog razvoja Srbije.

„Na primer, kombinovani dug Elektroprivrede Srbije (EPS), Telekoma i Srbijagasa je proteklih pet godina porastao za više od tri milijarde evra, a te tri firme najavljuju dodatnih milijardu i po evra zaduženja ove godine da bi preživele. Ove firme više nisu u stanju da servisiraju sopstveni dug, ne plaćaju dobavljače i uskoro neće biti ni u stanju da redovno servisiraju bruto lične dohotke. Isto se odnosi i na sve druge firme koje ovaj režim upropašćava poslednjih deset godina“, navodi NIN.

Dodaje se da su te tempirane bombe sada takvog obima i intenziteta da prete da unište celokupne srpske javne finansije.

„Za ovo decenijsko propadanje nisu krivi svetska ekonomska kriza, pandemija kovida-19, niti rat u Ukrajini. Razlog propadanja je isključivo činjenica da se iz tih preduzeća godinama isisavaju značajna sredstva za finansiranje raličitih, često polulegalnih, privatnih i političkih poduhvata. Pored toga, za propadanje ovih javnih preduzeća kriva je i poražavajuća nestručnost koja se najbolje vidi u liku bivšeg direktora EPS, Milorada Grčića“, navodi nedeljnik.

Ceo tekst pročitajte u sutrašnjem štampanom izdanju NIN.

Komentari (32)

Vidi sve komentare