NIS postao vlasnik 90 odsto Petrohemije

Ekonomija 24. dec 202114:24 16 komentara
Petrohemija, fabrika, preduzeće
N1

Naftna industrija Srbije (NIS) danas je potpisala ugovor o strateškom partnerstvu sa pančevačkom Petrohemijom, čime je postala vlasnik 90 odsto akcija tog preduzeća i obavezala se na investicije u vrednosti 150 miliona evra. Ugovor su u Ministarstvu privrede potpisali ministarka Anđelka Atanasković, generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev i generalni direktor Petrohemije Velimir Unković.

Ugovorom je predviđena i izgradnja polipropilen postrojenja u Petrohemiji sa godišnjim kapacitetom najmanje 140.000 tona u roku od šest godina.

Pročitajte još:

Kako je saopšteno posle potpisivanja ugovora, strategija daljeg razvoja Petrohemije zasnivaće se na modernizaciji osnovnih proizvodnih kapaciteta i izgradnji novih postrojenja, a zatim na povećanju energetske efikasnosti i efikasnosti poslovanja, kao i na realizaciji projekta iz oblasti zaštite životne sredine.

Cilj strateškog partnerstva je obezbeđivanje dugorčno održivog poslovanja HIP Petrohemije i jačanje njene konkurentosti na tržištu.

NIS je ranije imao udeo od 20 odsto u Petrohemiji i jedini je dao ponudu u postupku izbora strateškog investitora tog preduzeća.

Atanasković je istakla da je nakon više godina sprovođenja postupka privatizacije i pronalaženja strateškog investitora, Ministarstvo privrede uspešno okončalo postupak privatizacije Petrohemije.

„Pronalaženjem strateškog investitora, koji će uložiti iznos od 150 miliona evra u dokapitalizaciju Petrohemije i izgraditi novo postrojenje za proizvodnju polipropilena kapaciteta od najmanje 140.000 tona godišnje, a najave su i da će kapacitet postrojenja biti dosta veći, Ministarstvo privrede je osiguralo sigurno poslovanje Petrohemije u narednim godinama, kao i sigurna radna mesta i bolje uslove rada za zaposlene“, rekla je ministarka.

Кako je navela, dobijanjem novog postrojenja, Petrohemija će imati priliku da poboljša svoje poslovne rezultate i potvrdi svoju poziciju kao jednog od najvećih izvoznika u Srbiji.

„Sve to će doprineti unapređenju poslovne klime i dalji privredni razvoj kako lokalne zajednice, tako i cele Republike. Sigurni smo da ćemo zajedničkim naporima Vlade Srbije i kompanije NIS zaokružiti još jednu uspešnu privatizaciju koja će doprineti daljem rastu bruto društvenog proizvoda i boljem pozicioniranju Srbije u evropskim i svetskim privrednim tokovima“, ocenila je Atanasković.

Кiril Tjurdenjev je rekao da su razvojem NIS-a od 2009. godine pokazali da su pouzdan partner Srbije u modernizaciji domaćeg naftnog sektora.

„Uveren sam da ćemo sada jednako uspešno zajednički razvijati i Petrohemiju i želeo bih da zahvalim predstavnicima Republike Srbije što su nam pružili tu priliku. NIS i HIP Petrohemija su dugogodišnji partneri i vidimo značajan potencijal i mnogo mogućnosti za dalju sinergiju i jačanje naše konkurentnosti na zahtevnom tržištu. Strategija daljeg razvoja HIP Petrohemije biće usmerena na dugoročni održivi razvoj preduzeća u korist akcionara, zaposlenih i zajednice“, poručio je generalni direktor NIS-a.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare