NLB banka najavila preuzimanje preostalih akcija Komercijalne banke

Biznis 11. feb 202113:23 0 komentara
N1

NLB banka Ljubljana objavila je nameru o preuzimanju preostalih akcija Komercijalne banke. Reč je o 2,8 miliona akcija, odnosno o vlasništvu od 16,77 odsto. Prema proceni berzanskih analitičara, očekuje se da će cena po kojoj će Nova ljubljanska banka preuzimati akcije Komercijalne biti oko 3.250 dinara.

Osim običnih akcija, koje nose pravo glasa, NLB banka ima nameru da preuzime i 373.510 takozvanih  preferencijalnih akcija, koje ne nose pravo glasa.

„Cena za obične akcije će verovatno biti cena iz transakcije u kojoj je NLB stekao kontrolni paket akcija (oko 3.250 dinara koliko je plaćeno državi) s obzirom da je malo verovatno da će ponuditi višu cenu. Prioritetne akcije su takođe dobile likvidnost u poslednje vreme pa će cena preuzimanja verovatno biti prosečna ponderisana vrednost u proteklih šest meseci što je oko 935 dinara po akciji“, kaže za portal N1 Nenad Gujaničić, berzanski analitičar i glavni broker brokersko-dilerskog društva „Momentum Securities“.

Finansijska transakcija kojom je NLB banka postala vlasnik Komercijalne banke, okončana je 30. decembra 2020. godine. NLB grupa je postala vlasnik 83,23 odsto Komercijalne banke, po ceni od 394,7 miliona evra. Kupoprodajni ugovor NLB grupe i Republike Srbije zaključen je pre proglašenja pandemije virusa korona – 26. februara prošle godine.