Nova ekonomija: Arapsko-srpska kompanija proizvodiće kineske vakcine

Biznis 18. feb 202214:006 komentara
Fabrika vakcine,
termomont.com

Vlada Srbije i kompanija Hayat Biotech su u decembru 2021. godine osnovali firmu pod nazivom Life Biotech. Firma će se baviti proizvodnjom Sinopharm (Sinofarm) vakcina u fabrici koja se gradi u Beogradu, potvrdio je za Novu ekonomiju Nikola Rudović, jedan od direktora novoosnovanog preduzeća. Osnivački akt ukazuje da će strani partneri imati veća ovlašćenja od srpske strane.

Arapska kompanija Hayat Biotech je u većinskom vlasništvu novoosnovanog preduzeća sa udelom od 67 odsto, dok je Srbija vlasnik 33 odsto, navodi Nova ekonomija.

Pročitajte još:

Life Biotech ima tri direktora, Naser Ali Hamis Al Jamahi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Li Li iz Kine i Nikolu Rudovića iz Srbije.

Kao stvarni vlasnik, u registru Agencije za privredne registre (APR), upisan je Ali Hamis Al Jamahi.

Rudović objašnjava da je firma tek u nastajanju, s obzirom na to da je i fabrika vakcina još u izgradnji.

Life Biotech je registrovan na adresi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) jer, kako dodaje za naš portal, još uvek ne posluje i nema svoje prostorije.

RFZO, do objavljivanja teksta, nije odgovorio na pitanja Nove ekonomije.

Rudović kaže da je u pitanju „državni projekat i državna fabrika“, te da rade prema onome što je već dogovoreno između tri države (Srbije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kine).

Rudović ne precizira kada će se početi sa proizvodnjom kineske vakcine u Srbiji i ističe da će sve biti rađeno onom dinamikom kako je dogovoreno i kako je ranije najavljivano u medijima.

Nova ekonomija podseća da je direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić je krajem prošle godine rekla da će proizvodnja vakcina u novoj fabrici imati dve faze. Prva, koja predstavlja pakovanje uvezene supstance bi trebalo da počne u martu i aprilu 2022. godine, a plan je da se u fabrici mesečno proizvode oko tri miliona doza Sinofarm vakcine.

Kompanija Life Biotech ima 2,5 milijardi dinara upisanog osnovnog kapitala, od čega je Hayat Biotech uložio 1,7 milijardi dinara, a Srbija 837 miliona dinara.

Direktor koga je Srbija imenovala, Nikola Rudović, je istovremeno i član izvršnog odbora kompanije Mtel iz Banja luke.

Opširnije pročitajte na sajtu Nove ekonomije.

Komentari

Vaš komentar