Nova ekonomija: Investitorima sve više subvencija, samo 2021. dato 140 miliona €

Biznis 07. dec 202217:4613 komentara
Izvor: N1

Subvencije privatnim preduzećima za ulaganja od posebnog značaja u 2021. godini iznosila su oko 16,5 milijardi dinara (140,4 miliona evra). To je 65 odsto više nego 2020. godine, kada je realizovano oko deset milijardi dinara (85,1 miliona evra) subvencija, piše Nova ekonomija.

Kako se navodi u tekstu Nove ekonomije, isplaćeni nivo subvencija je premašio i poslednji plan iz oktobarskog rebalansa budžeta za 2021. godinu.

Zbog toga je potrebno da se rastući troškovi za subvencije detaljnije prikažu u završnom računu republičkog budžeta, navodi Fiskalni savet u oceni završnog računa za 2021. godinu.

Fiskalni savet pojašanjava da ukoliko su argumenti Vlade da detaljne informacije o isplaćenim subvencijama izostanu iz budžeta ili rebalansa jer se radi o planiranim veličinama, nema razloga da ovi troškovi ne budu pojašnjeni u završnom računu kada su subvencije već dodeljene.

„Unapređenje na koje uporno ukazujemo da je potrebno ne bi bilo preterano tehnički zahteno, tim pre što resorno ministarstvo (privrede) već raspolaže bazama u okviru kojih na relativno redovnom nivou, u realnom vremenu, prikazuje isplate subvencija po konkretnim preduzećima koja ih primaju“, piše u oceni završnog računa za prethodnu godinu.

Ulaganje od posebnog značaja je ulaganje koje bi bitno uticalo na dalji razvoj i konkurentnost privrede.

Ova vrsta ulaganja mora da podrazumeva:

– Ulaganje u osnovna sredstva veće od pet miliona evra ili otvaranje više od 500 radnih mesta,

– Ulaganje u osnovna sredstva veće od dva miliona evra ili otvaranje više od sto novih radnih mesta za nerazvijenije opštine ili devastirano područje,

– Ulaganje na osnovu usvojenih bilateralnih sporazuma.

U oblasti proizvodnje prehrambrenih proizvoda i hotelskog smeštaja ne pravi se podela na investicije od posebnog značaja i ostale investicije, navodi Nova ekonomija.

Komentari

Vaš komentar