Nova ekonomija: KK Partizan pozajmio novac od GIM-a, pa završio na sudu

Ekonomija 24. apr 202410:48 8 komentara
kkpartizanbl.com

Košarkaški klub Partizan završio je na sudu zbog toga što nije vratio pozajmicu uzetu od aktera „afere Krušik“ – kompanije GIM, povezane sa bivšim ministrom Nebojšom Stefanovićem, piše Nova ekonomija.

Radi se o dva nenamenska zajma ukupne vrednosti 3,6 miliona dinara, vidi se u dokumentima koje je pribavila Nova ekonomija.

KK Partizan nije vraćao pozajmljeni novac, zbog čega je GIM pokrenuo i dobio sudski postupak, a klubu je naloženo da vrati dug sa pripadajućim kamatama.

Preduzeće GIM postalo je poznato javnosti kada je otkriveno da je Branko Stefanović, pokojni otac bivšeg ministra Nebojše Stefanovića, kao predstavnik firme posredovao u sklapanju poslova prodaje oružja.

U vreme kada su pozajmice ugovorene, državu je uveliko potresala afera u kojoj je otkrivena povlašćena uloga pojedinih firmi (među kojima je i GIM) u poslovima oko prodaje naoružanja iz Srbije u inostranstvu, o čemu je pisao BIRN.

Predsednik KK Partizan Ostoja Mijailović kazao je za Novu ekonomiju da je pozajmica zapravo trebalo da bude sponzorstvo, jer je vlasnik GIM-a Goran Todorović bio član Upravnog odbora KK Partizan od 2017. do 2021. godine.

„On je kao član Upravnog odbora imao obavezu da uplati sponzorstvo u klub… On je uplatio pozajmicu umesto da uplati sponzorstvo, i to se vuklo, nije konvertovana pozajmica u sponzorstvo, i kad je istekao mandat – on je potraživao klubu taj novac“, rekao je Mijailović.

Kako je kazao, sa Todorovićem se pregovaralo da se pozajmica „pretvori u sponzorstvo, kao što je prvobitno bilo i dogovoreno“, ali vlasnik GIM-a to nije želeo. Usledila je i tužba.

Na pitanje zašto je Partizan uopšte prihvatio da primi zajam umesto sponzorstva, Mijailović kaže da je postojao „dogovor da naknadno pozajmica ‘preraste’ u donaciju“.

„Nismo videli tu nikakvu prepreku, ali dogovor nije ispoštovan“, rekao je za Novu ekonomiju.

Iz kompanije GIM se nisu javljali na telefon, niti odgovorili na pitanja Nove ekonomije poslata mejlom do objavljivanja teksta.

Šta kažu dokumenti:

GIM i KK Partizan zaključili su ugovore o zajmu 20. novembra i 27. decembra 2019. godine, prema kojima je GIM tom klubu uplatio 1,2, odnosno 2,4 miliona dinara.

Rok za vraćanje oba zajma bio je tačno godinu dana od dana sklapanja ugovora.

Međutim, KK Partizan nije vraćao dug skoro dve godine, nakon čega je GIM podneo tužbu protiv kluba 22. septembra 2022.

Partizan nikada nije podneo odgovor na tužbu, iako je sud upozoravao klub na moguće posledice, navodi se u pravosnažnoj presudi Privrednog suda u Beogradu.

Prvostepeni sud je 1. decembra 2022. godine doneo „presudu zbog propuštanja“, koja se donosi kada tuženi ne odgovori na tužbu u zakonskom roku.

Njom se KK Partizan obavezuje da vrati pozajmljenih 3,6 miliona dinara GIM-u sa zateznom kamatom.

Partizan je podneo žalbu, ali je Privredni apelacioni sud 17. januara ove godine potvrdio prvostepenu presudu. Rešenje o izvršenju kojim se nalaže prinudna naplata doneto je pre mesec dana, 25. marta.

Ostoja Mijailović ističe da je klub izvršio povraćaj pozajmice pre nego što je stiglo izvršenje.

„Kad je sud presudio, pre nego što je krenulo izvršenje, mi smo vratili pozajmicu. Pozajmice su vraćene u celosti i regulisani su međusobni odnosi“, rekao je on.

Prebijanje duga GIM-a

Aktuelni predsednik KK Partizan Ostoja Mijailović, visoki funkcioner Srpske napredne stranke, vlasnik je firme British Motors, koja je svojevremeno pokrila dug GIM-a prema Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, o čemu je pisao nedeljnik NIN.

Ugovori o ovom poslu pokazuju da je njihov odnos nekada bio veoma blizak, kaže za Novu ekonomiju istraživački novinar nedeljnika Radar Vuk Cvijić, koji je otkrio taj posao dok je radio za NIN.

Značaj GIM-a slabi odkad je Branko Stefanović preminuo, u julu 2020. godine, govori Cvijić:

„Primetno je da se GIM pojavljuje sve ređe i ređe u trgovini oružjem“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare