Nova ekonomija: Roaming Electronics i partneri nameštali cene elektronike

Biznis 15. jan 202222:45 > 22:5036 komentara
fiskalna kasa, račun, plaćanje
Shutterstock

Komisija za zaštitu konkurencije utvrdila je da su kompanije Roaming Electronics, XLS, Gigatron, Tehnomedia i Emmezeta narušile konkurenciju, jer su međusobno utvrdile cene za dalju prodaju potrošačke elektronike čiji je uvoznik preduzeće upravo Roaming Electronics. Tih pet kompanija dužno je da plati ukupno 21 milion dinara na ime mere zaštite konkurencije, piše Nova ekonomija.

Utvrđivanjem cena ove kompanije su zaključile restriktivni sporazum, koji za cilj ili rezultat ima značajno ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje konkurencije, ocenila je Komisija, prenosi Nova ekonomija.

Na ime mere zaštite konkurencije XLS je dužan da plati 575.000 dinara, Emmezeta 690.000 dinara, Tehnomedia Centar 1,3 miliona dinara, Gigatron 4,2 miliona dinara, a Roaming Electronics 14,6 miliona dinara. Novac se uplaćuje na račun budžeta Srbije.

U rešenju KZK-a objašnjava se da je društvo Roaming Electronics u prodaji potrošačke elektronike na teritoriji Srbije „obezbedilo primenu mehanizma da maloprodavac u svom objektu uvek raspolaže preporučenom prodajnom cenom“.

Komisija je ocenila da ponašanja pet kompanija izražava forme direktnog i indirektnog određivanja cena u prodaji proizvoda potrošačke elektronike čiji je uvoznik društvo Roaming Electronics.

Kupci preduzeća „Roaming electonics“ (Gigatron, Tehnomedia, Emmezeta i XLS) saglasili su se sa utvrđenom preprodajnom cenom i utvrđenom minimalnom maržom uz podsticaj i knjižna odobrenja od strane dobavljača, kao i sa ograničavanjem mogućnosti da se preko interneta oglašavaju niže cene.

Sistem određivanja cena u preprodaji rezultira u nepovoljnostima za potrošače u formi ujednačenih, a po pravilu i viših cena, piše u rešenju.

Zaključkom predsednika Кomisije za zaštitu konkurencije od 1. septembra 2020. godine i dopunskim zaključkom 5. februara 2021. godine pokrenut je postupak protiv privrednih društava Roaming Electronics, Tehnomanija, XLS, Gigatron, Tehnomedia i Emmezeta Srbija.

U rešenju piše i da je postupak protiv Tehnomanije obustavljen.

Ceo tekst pročitajte na sajtu Nove ekonomije.

Komentari

Vaš komentar