Nova ekonomija: Socijalnom kartom pokriveno skoro 900.000 građana

Ekonomija 07. nov 202212:48 3 komentara
Shutterstock

Registar Socijalna karta je završen, registar je u upotrebi i koriste ga centri za socijalni rad i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Registrom je obuhvaćeno tačno 887.009 građana Srbije, rekli su Novoj ekonomiji u resornom ministarstvu.

Nova ekonomija je Ministarstvu rada uputila zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, a dobijeni podaci odnose se na presek na dan 1. novembar 2022. godine.

Registrom Socijalna karta su obuhvaćeni građani i sa njima povezana lica koja se nalaze u sistemu socijalne zaštitite.

Registar ni na koji način ne odlučuje o pravima, pa ni o pravu na socijalnu pomoć, kažu u odgovoru Novoj ekonomiji.

Praćenje broja lica po pravima u registru Socijalna karta nije od značaja jer se Zakonom o socijalnoj karti ne uspostavljaju uslovi za ostvarivanje prava.

Ti uslovi su propisani drugim zakonima, piše u odgovoru na pitanje „Koliko je lica pre uspostavljanja registra dobijalo socijalnu pomoć, a koliko njih dobija socijalnu pomoć nakon puštanja u rad registra?“

U registru se, kažu, ne realizuje postupak ostvarivanja prava, „već se registar uspostavlja kao izvor činjenica koje se koriste u upravnom postupku“.

„Za korišćenje registra Socijalna karta je registrovano 1.355 lica među kojima su i ovlašćena službena lica koja obrađuju podatke iz centara za socijalni rad, lokalnih samouprava, ministarstva i organa koji sprovode socijalnu zaštitu“, kaže ministarstvo.

Opštirnije pročitajte na portalu Nove ekonomije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare