Nova.rs: Direktor EPS supruzi dao direktorsku platu, a njenog brata unapredio

Biznis 19. jan 202317:39123 komentara
EPS, Elektroprivreda Srbije
N1

Direktor Elektroprivrede Srbije Miroslav Tomašević po dolasku na čelnu poziciju u EPS-u svojoj supruzi dao je direktorsku platu. I tu nije kraj. Unapređen je i njen rođeni brat koji radi u Rudarskom basenu “Kolubara”, piše portal Nova.rs. Iako su unapređenja i povećanja koeficijenata usledila po dolasku Tomaševića na čelo EPS-a, iz ovog javnog preduzeća u odgovorima na pitanja “Nove” tvrde da u ovim slučajevima nije bilo sukoba interesa.

U narednim mesecima biće poznato da li će Miroslav Tomašević, koji je na funkciji v.d. direktora zamenio Milorada Grčića, i ostati na toj poziciji imajući u vidu najavu samog predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će upravljane preduzećima iz energetskog sektora prepustiti Norvežanima, navodi Nova.rs.

Pročitajte još:

Do tada na čelu EPS-a po svemu sudeći ostaje Miroslav Tomašević.

Iako je najavljen kao čovek iz struke i neko ko dolazi iz kompanije, Tomašević je svojim odlukama i potezima po dolasku na čelo EPS-a, vrlo brzo izazvao nezadovoljstvo kod dela zaposlenih. Upravo oni su u nezvaničnim razgovorima za „Novu“ ukazali na Tomaševićev nepotizam.

Prema njihovim tvrdnjama, Gordana Tomašević, supruga Miroslava Tomaševića, u EPS-u obavlja posao šefice Sektora za zaštitu životne sredine, a svega dve nedelje nakon njegovog imenovanja za direktora njoj je povećan koeficijent (plate) na 6,5, čime je praktično dobila direktorsku platu.

Prema rečima sagovornika „Nove“, taj koeficijent odgovara koeficijentu direktora sektora u tom javnom preduzeću, inače radnog mesta koja je trenutno upražnjeno.

Na pitanja “Nove” koja su upućena direktoru Miroslavu Tomaševiću, iz EPS-a odgovaraju da je tokom rada njegove supruge u EPS-u njen koeficijent menjan u nekoliko navrata, ali da nema reči o sukobu interesa.

„Poslednja promena bila je usklađivanje koeficijenata zaposlenih na poslovima šefova službi uporedive složenosti i odgovornosti, u prvom redu šefova u sektorima u kojima pozicije direktora nisu popunjene. Ovakva promena urađena je za više zaposlenih. Ni u jednom elementu njenog radnog statusa niti biografije ne može biti govora o sukobu interesa”, piše u odgovorima koji su dostavljeni iz EPS-a.

Koliki je bio koeficijent i na koliko je povećan nisu odgovorili.

Iz tog preduzeća naveli su još i da je Gordana Tomašević obavljala poslove šefa nekoliko službi u EPS-u, a da je do septembra 2013. radila je u ogranku RB “Kolubara”.

I to, kako navodi „Nova“, nije jedino napredovanje zahvaljujući porodičnim vezama.

Prema saznanjima “Nove”, od dolaska Miroslava Tomaševića na čelo EPS profitirao je i njegov šurak Goran Petković, rođeni brat njegove supruge Gordane. Petković je postavljen na funkciju koordinatora unapređenja sistema kvaliteta u “Kolubari”.

Naši sagovornici navode da je prethodno bio starešina klasirnice u delu Kolubare – Prerada, a da je nakon toga prešao u površinski kop Polje B, kao smenski mašinski inženjer sa koeficijentom plate 3,0.

Izvor Nove navodi da je po dolasku Tomaševića na mesto direktora EPS, Petković dobio rešenje za koordinatora, zbog čega mu je povećan koeficijent na čak 7.

Tako je i on dobio platu u rangu direktorske.

Na pitanje direktoru EPS zašto je unapredio rođenog brata svoje supruge i da li tu ima sukoba interesa, iz tog preduzeća odgovaraju da su njegovo “stečeno radno iskustvo i znanje bili preporuka za angažovanje na poslovima koordinatora u Direkciji RB Kolubara”.

“U oba slučaja nema sukoba interesa. Rodbinske veze nisu bile prednost, ali ne bi trebalo ni da budu otežavajuća okolnost niti prepreka za razvoj radne karijere bilo kog čoveka”, navodi se u odgovorima EPS.

Opštirnije pročitajte na portalu Nova.rs.

Komentari

Vaš komentar