Nova.rs: Milionske tužbe u evrima protiv Beograda na vodi i Milenijum tima zbog Savamale

Ekonomija 22. apr 202418:47 35 komentara
Savamala, sava mala, rušenje, nelegalno rušenje, slučaj savamala, rušenje objekta,
N1

Protiv “Beograda na vodi”, ali i firme “Milenijum tim”, Grada Beograda i MUP-a podneto je više tužbi zbog rušenja u Savamali, a najveći spor povela je firma “Iskra” čijih su 17 objekata rušili fantomi u izbornoj noći 2016. Ova kompanija je pred Privrednim sudom zatražila naknadu štete u visini od oko 4,5 miliona evra, piše portal Nova.rs.

Navršava se osam godina otkako su u izbornoj noći nepoznate osobe s fantomkama na glavama bagerima rušile objekte u Savamali, delu grada u kom se gradi luksuzno naselje Beograd na vodi. Te noći građanima koji su bili prisutni nepoznati muškarci ograničavali su kretanje, vezivali ih, a policija nije odgovarala na pozive ugroženih osoba.

Rušenja su nastavljena posle izborne noći.

Prema podacima Nova.rs, zbog rušenja u Hercegovačkoj protiv “Beograda na vodi“ vodi se više sporova, a najveći je pokrenula firma “Iskra”, i to pred Privrednim sudom u Beogradu. Osim “Beograda na vodi”, ta firma tužila je i “Milenijum tim”, MUP i Grad Beograd i od njih traži (solidarno) isplatu od 530,4 miliona dinara ili oko 4,5 miliona evra.

Advokatica te firme Ana Matić kaže za “Novu” da su tražili naknadu štete za 17 porušenih objekata, (oko 1.330 kvadrata), kao i za zemljište ispod objekata i za redovnu upotrebu u površini od oko 14 ari, sve na adresi Hercegovačka 4-6. Kako ističe, svi porušeni objekti su izgrađeni 50-tih i 60-tih godina, a na tom mestu je društveno preduzeće “Iskra” godinama obavljalo delatnost trgovine ugljem i drugim ogrevom.

„Jedan deo objekata je imao građevinske i upotrebne dozvole izdate 60-tih godina prošlog veka, a jedan deo objekata je na dan rušenja bio u postupku ozakonjenja. Iskra doo je 2010. godine prodata sadašnjim vlasnicima u stečaju kao pravno lice, od strane Privrednog suda u Beogradu i stečajnog upravnika. Objekti su se izdavali u zakup za različite delatnosti, kao što su javno carinsko skladište, restoran, prodavnica, knjigovodstvene agencije…, a jedan broj objekata je koristio sam vlasnik”, navodi sagovornica Nove.

Ona kaže da se u objektima u trenutku rušenja nalazila i kompletna poslovna dokumentacija, kancelarijski nameštaj, oprema za obavljanje delatnosti i slično.

“Rušenje je izvršeno bespravno, od strane nepoznatih lica, tokom noći, lica sakrivena fantomkama, sa upotrebom teške građevinske mehanizacije. Tada je bio vezan čuvar Slobodan Tanasković, kome je prećeno i oduzet mu je telefon, a ovaj čuvar je posle manje od dva meseca od događaja preminuo. Uviđaj nikada nije izvršen, niti je bilo ko procesuiran osim policijskog službenika – zamenika šefa dežurne službe 192 Gorana Stamenkovića”, navodi Matić.

Zbog svega toga “Iskra” je povela spor i u Strazburu, a u Beogradu se već pet godina vodi postupak pred Privrednim sudom. Do sada je održano na desetine ročišta.

Doneta prva međupresuda

Tužbu protiv Beograda na vodi, ali i “Milenijum tima”, MUP-a i grada Beograda, podigla je i firma “Transport peroni” čija je vlasnica Branka Marković. Kako za Nova.rs navodi advokatica te kompanije Ana Matić, ona je tužbu podnela takođe 2019. i to za pet porušenih objekata površine od oko 350 kvadrata, koji su na dan rušenja bili u postupku ozakonjenja, kao i za zemljište ispod objekata.

“Sami objekti su izgrađeni oko 2000. godine. U objektima se nalazila i kompletna poslovna dokumentacija, kancelarijski nameštaj, alati, mašine… Funkcionisali su kao servis i tehnički pregled autobusa”, kaže Matićeva.

Ceo tekst pročitajte na portalu Nova.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare