Nova.rs: „Telekom“ kreči zgrade u zamenu za kabl

Ekonomija 23. maj 202122:21 > 22:22 10 komentara
telekom srbija, telekom
N1

Državno preduzeće "Telekom Srbija" pokušava da izdejstvuje od stanara zgrada u Beogradu, ali i širom zemlje, uvođenje optičkih kablova u zgrade u zamenu za - besplatno krečenje, piše "Nova.rs".

Naime, redakciji Nova.rs javio se čitalac iz beogradskog naselja Konjarnik (ime poznato redakciji) sa sledećom informacijom:

„Juče sam u poštanskom sandučetu pronašao dopis Skupštine stanara. U njemu se navodi da će danas biti održana Skupština sa četiri tačke dnevnog reda. Pored uobičajenih, poput održavanja zgrade, tačka 3. odnosi se na ponudu Telekoma Srbije, prema kojoj bi oni, u zamenu za dozvolu za uvođenje ‘optičke infrastrukture’, izvršili besplatno krečenje zgrade, od podruma do krova“, kaže čitalac.

Čitalac Nova.rs

U razgovoru sa predsednikom Skupštine stanara, saznao je sledeće:

pročitajte još

„Skupština stanara će odlučivati o tome prostom većinom. Inače, kako sam čuo, u celoj Srbiji i Beogradu, već unazad dve godine, uvodi se optička infrastruktura preko koje će ubuduće ići svi servisi – internet, televizija, telefon. ‘Telekom Srbija’ to radi bez nadoknade, oni postavljaju svoj ormar koji je pasivan, ne troši zajedničku struju. Taj orman je postavljen u podrumu, a na svakom sprat postavi se kutijica za korisnike koji budu želeli da koriste usluge Telekoma“, kaže on.

On napominje da se „niko od stanara se ne obavezuje na bilo koji način da koristi usluge Telekoma“.

Za korisnike, na prvi pogled – ništa nije sporno. Niko ih ne obavezuje da koriste kablovsku televiziju, fiksnu telefoniju ili internet. Ipak, za kompanije poput SBB, koje pokušavaju da prežive zloupotrebu državnih resursa „Telekoma“ ovakav način osvajanja tržišta očigledno je opstruktivan, navodi „Nova.rs“.

O permanentnim pokušajima „Telekoma“ da suzbije SBB u poslu sa optičkom infrastrukturom, pisao je i N1 krajem prošle godine. Tada je otkriveno da Gradsko zelenilo u Beogradu traži SBB-u dodatnu dokumentaciju za izvođenje radova na kopanju mikrokanala za uvođenje mreže optičkih kablova. Paralelno sa tim, „Telekom“ nastavlja da teroriše građane prekopavanjem ulica u ovu svrhu, bez konsultovanja sa stanarima.

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika prestonice, u tu svrhu je pokušao i da lažno optuži SBB da stoji iza nelegalnih radova provlačenja kablova u beogradskom naselju Borča, objavila je Nova.rs.