Vlada usvojila uredbu o gasu: Cena može da raste najviše 11 odsto

Biznis 15. dec 202218:56 2 komentara
Shutterstock

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa, što će za posledicu imati povećanje cene prirodnog gasa u iznosu od 11 odsto. "To će uticati na krajnje potrošače čija će nabavna cena ovog energenta biti uvećana najviše do tog iznosa", ističe Vlada Srbije.

Cilj uredbe je, kako se navodi, otklanjanje posledica skoka cene gasa kao način ublažavanja posledica energetske krize u cilju zaštite privrede i građana koji su upućeni na njegovo koršćenje.

Podsetimo, cena kilovat-časa gasa za domaćinstva, koji Srbijagas trenutno obračunava po ceni od 3,42 dinara, bez poreza, od januara će porasti na 3,79 dinara, što je rast cene za 10,82 procenta, stoji u cenovniku Srbijagasa.

Srbijagas je, kao što je portal N1 već pisao, obavestio potrošače da će od 1. januara 2023. godine doći do povećanja cene prirodnog gasa za javno snabdevanje u proseku za 11 odsto ( bez PDV).

„Povećanje se odnosi na tarifu ‘energent’, a tarife ‘kapacitet’ i ‘naknada po mestu isporuke’ ostaju na istom nivou“, saopštio je Srbijagas.

Komentari (2)

Vidi sve komentare