Nove cene mesa: Ugroženima ne znači puno, poljoprivrednici strahuju od gubitaka

Biznis 15. jul 202219:1122 komentara

Od danas su na snazi nove, niže cene svinjskog mesa, a ograničena je i marža pri prodaji piletine. Takvu odluku prethodno je donela Vlada Srbije. Građani kažu - onima koji su ugroženi, ovakav potez ne znači puno, a poljoprivrednici nisu zadovoljni time što će cene mesa biti ograničene, jer kažu da će im to doneti nove gubitke.

Kilogram svinjskog buta od danas ne sme biti skuplji od 709 dinara. Svinjska plećka bez kostiju koštaće 699, a svinjski vrat sa kostima 595 dinara. Istovremeno novim propisom se takođe ograničava i marža na piletinu, na maksimalno – 10 odsto.

Građani nove cene komentarišu različito.

POVEZANE VESTI:

„Prvo su jako povećali, sad će kobajagi da smanje. Smanje na pola, pa nikom ništa. Nemam reči. Daju vam neku crkavicu kobajagi. Jednom rukom vam daju, a drugom uzimaju više nego što daju“.

„Super ideja. To znači da će onda biti manje cene, i da ne mogu više da dižu“.

„Možda u ovoj situaciji taj potez nije loš. Koliko će to biti dugo održivo – to je pitanje“.

„Ja imam recimo penziju 18.000. Sa tom penzijom ne mogu da kupim ni pet kila mesa za mesec dana. Mi koji smo ugroženi, ugroženi smo do daljeg“.

N1: Koliko puta nedeljno jedete meso?

„Pa pravo da ti kažem- možda jednom ili nijednom“, rekli su građani sa kojima smo razgovarali.

Svaka mera koja je usmerena ka proizvođaču doprineće tome da svakog meseca ima sve manje robe, kažu stočari. Oni poslednje dve godine smanjuju stočni fond. Dragan Stanković iz Mačve kaže da je to zbog visokih cena hrane i niske otkupne cene.. Ove godine ona je nešto bolja i ide i do 300 dinara, ali, kaže – sada je kasno, o tome je trebalo razmišljati ranije. Sada smo već u problemu zbog manjka grla.

„Postavlja se pitanje ko će da tovi ako je cena stočne hrane ovolika. Ako nemamo adekvatnu cenu žive vage stoke, koja je u 2-3 godine katastrofalna. Kada je nije trebalo da bude loša, ona je bila loša. Sada ne bi imali ovakvu situaciju. Stočari su svoj danak dali, sada će to sledi i potrošačima, oni će morati da plate višu cenu“, rekao je Stanković.

Svedoci smo da se političko-ekonomska kriza prouzrokovana ratom u Ukrajini prelila i na nas. Skuplji je kukuruz, ali i soja, kaže Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije. Kaže – hitno pronaći kompromisno rešenje koje bi zadovoljilo stočare, klaničare i trgovce.

„Činjenica je da mi imamo manju proizvodnju svinjskog mesa nego što je nama potrebno za potrošnji i za preradu. Samodovoljnost je 90 odsto. Deset odsto smo generalno okrenuti ka uvozu“, kaže Budimirović.

Prazni obori u vreme krize posledica su vođenja loše agrarne politike prethodnih godina, zaključuju stočari. Kažu – u budućnosti ćemo mnogo više zavisiti od uvoza, samo je problem u tome što je i u ostatku Evrope svinjetina drastično poskupela i preti da postane deficitarni proizvod.

Komentari

Vaš komentar