Bonitetni izveštaji CompanyWall-a otkrivaju ko je kako poslovao u korona krizi

Biznis 07. jun 202111:342 komentara
Kancelarija, plan, finansije, poslovni dogovor, posao
Shutterstock

Firme koje koriste elektronsku trgovinu, bilo da posluju samo na domaćem tržištu ili su izvoznici, ostvarile su bolje performanse tokom pandemije korona virusa u prošloj godini, pokazala je studija "pokretači rasta" USAID-ovog Projekta saradnje za ekonomski razvoj, koji je pokrenuo istraživanje "Zajedno kroz krizu".

Efekti krize koje su privrednici najsnažnije osetili primarno su imali veze sa optimizacijom radne snage – prelazak na rad od kuće i ograničenje radnog vremena, ali i sa nemogućnošću pokrivanja osnovnih troškova poslovanja i nemogućnošću fizičkog prisustva kupaca/klijenata prenosi portal Biznis.rs.

Usledili su problemi u naplati potraživanja, odlaganje i otkazivanje porudžbina i teškoće u transportu i logistici. Nalazi upućuju i na osetljivost privatnog sektora po pitanju likvidnosti, dok je apsolutna većina kompanija istakla da očekuje probleme u izmirenju obaveza u poslovanju.

Iako ova pandemija utiče i na ponudu i na tražnju, pojedini sektori privrede snažnije su pogođeni u prvom kvartalu krize, pa su se turizam i ugostiteljstvo izdvojili kao najpogođeniji sektori, a odmah potom kreativna industrija i sektor saobraćaja i skladištenja.

Poslovanje pojedinačne firme ipak je vertikalno i horizontalno povezana priča sa ostalim akterima u lancu kreiranja vrednosti. Istraživanje USAID pokazalo je i da bi prestankom rada dve trećine firmi uticalo na do 60 firmi iza sebe (dobavljača), i do 100 firmi ispred sebe (B2B kupaca).

Novi izveštaji i bonitetne ocene

Bonitetna kuća CompanyWall najavila je da će uskoro objaviti presek godišnjih izveštaja, čime ćeti jasnije kako su kompanije u Srbiji i regionu poslovale u prošloj godini. Takođe, baš zbog svih izazovima sa kojima su se susreli usled korona krize, privrednicima će i dalje biti omogućen besplatan pristup finansijskom asistentu CompanyWall Business uz pomoć kojeg mogu da poboljšaju svoje poslovanje.

„Bonitetni izveštaj CompanyWall business podrazumeva najobuhvatniji, precizan i pouzdan skup poslovnih informacija, koji je klijentima dostupan kako bi imali uvid u poslovanje privrednih subjekata u regionu. Kroz finansijske analize dolazi se do rezultata o bonitetu i bonitetnim ocenama koji su neophodan ekonomski instrument u savremenom poslovnom svetu i uvažava se kao verodostojna rejting pozicija poslovanja kompanije. Time se ubrzava i pojednostavljuje donošenje poslovnih odluka pri izboru poslovnog partnera, ali i analiza konkurencije i procena rizika na savremenom tržištu rada“, izjavila je za Biznis.rs direktorica bonitetne kuće CompanyWall, Maja Kljun.

Finansijski izveštaji namenjeni su svima koji žele brz i jednostavan uvid u pouzdane i najvažnije podatke o poslovanju preduzeća. Uz samo nekoliko klikova mišem dolazi se do jasnog i tačnog izveštaja o poslovanju potencijalnih saradnika, klijenata i konkurenata.

„U skladu sa situacijom i posledicama koje trpi tržište zbog događaja na svetskom nivou, CompanyWall je svojim klijentima, kao i drugim privrednim subjektima, omogućio u više navrata besplatno korišćenje baze podataka o bonitetu svih pravnih subjekata u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji i Bosni i Hercegovini. Informacije jednostavno moraju da budu dostupne svima, posebno u doba brzog poslovanja“, naglasila je Kljun.

Koristeći istu specifičnu metodologiju finansijske analize, potvrđenu registracijom na EUIPO, kojom se služe elitne bonitetske kuće u svetu poput Standard & Poor’s (S&P), Fitch Group i Moody’s (Big Three), CompanyWall ovlašćena je za izradu bonitetnih izveštaja, bonitetnih ocena i sertifikacija kompanija.

Bonitetne ocene predstavljaju skup standardizovanih podataka koji obuhvataju celokupno poslovanje privrednog subjekta. U širem smislu, bonitetna ocena je mišljenje stručnjaka o ekonomskoj pouzdanosti privrednika. Bonitetne ocene privrednih subjekata razvrstane su u bonitetne razrede, od najvišeg AAA – do najnižeg CCC. Kako saznajemo, bonitetna kuća CompanyWall, jedini je vlasnik licence pouzdane klasifikacije najviših bonitetnih ocena: AAA, AA+ i A+.

Komentari

Vaš komentar