Nabavkom gasa iz Azerbejdžana, Srbija smanjila zavisnost od ruskog energenta: Ali to ima svoju cenu

Ekonomija 11. dec 202322:08 37 komentara

Novi gasovod kojim Srbija iz pravca Bugarske sad može da uvozi gas dug je 109 kilometara. Ključno je, ne samo ruski – tako da je ovo gasna saobraćajnica koja nije u svojoj krajnoj tački vezana za Rusiju. To je i u skladu sa trendom u Evropi, da tržišta postanu nezavisna u odnosu na ruske energente.

To dolazi uz određenu cenu, gasovod nije jeftin i zapravo je isplativ pre svega zbog bespovratnih sredstava EU. Košta skoro 100 miliona evra, pola od toga obezbedila je Evrospka unija, 25 miliona je iz kredita Evropske investicione banke, a Srbija je obezbedila oko 22 miliona evra.

Pitanje je šta se dobija time?

Pre svega put za gas koji nije iz Rusije. Kriza u Ukrajini pokazala je da ne treba računati samo sa jednim izvorom energenata, iako nikad nije bilo zaustavljeno snabdevanje uobičajenim gasovodima. Juče se govorilo o ugovoru sa Azerbejdžanom o 400 miliona kubika gasa. Kapacitet gasovoda je 1,8 milijardi kubika. Ali, čak i sa maksimalnim kapacitetom, nije moguće računati sa tim da ruski gas nije neophodan jer je to u najboljem slučaju samo 60 odsto potreba. Druga stvar je cena gasa.

„Jutros je na berzi gas koštao 39 dolara za megavat, što iznosi 440 dolara za 1.000 metara kubnih. Značli, ovaj gas je neuporedivo skuplji. Potrebno je obezbediti dobvoljne količine gasa, a bojim se da tog gasa na Mediteranu nema. Jednostavno, zemlje Persijskog zaliva su se odlučile za atzijska tržišta. GAS iz SAD ide na obale Atlantika i pokušavaju da osvoje mnogo veća tržišta. Bojim se da ne postoji slobodni gas“, kaže stručnjak za energetiku Miloš Zdravković

Sa druge strane, kako kažu energetičari, dobra stvar je što je pola para za gasovod donacija EU, a takođe i što njime može da se reši problem gasifikacije južne Srbije. Uz još jedan za naše uslove kuriozitet, završen je kad je i najavljeno – u roku.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare