Novi skok cene gasa u Evropi

Biznis 15. nov 202120:012 komentara
Izvor: ALEXANDER NEMENOV / AFP

Cena gasa u Evropi povećana je nakon saopštenja da „Gasprom“ nije rezervisao dodatne tranzitne kapacitete gasovoda „Jamal – Evropa“ i ukrajinskog gasno-transportnog sistema za decembar, javlja Sputnjik, pozivajući se na podatke sa berze „ICE Fjučers“.

Vrednost decembarskih fjučersa gasa prema holandskom TTF indeksu, najlikvidnijem evropskom čvorištu, porasla je do 964 dolara za hiljadu kubnih metara.

Povezane vesti

To je više od sedam odsto iznad procenjene cene trgovanja 12. novembra (skoro 900 dolara), a tokom dana je vrednost blago opala – do 942 dolara, navodi Sputnjik.

Poslednjih meseci cene fjučersa za gas u Evropi su se više nego udvostručile, navodi Sputnjik, podsećajući da je u avgustu cena jedva prelazila 500 dolara, dok je 6. oktobra dostigla istorijski maksimum od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara, nakon čega je na tržištu započeo pad, ali su cene i dalje premašivale granicu od hiljadu dolara.

Stručnjaci povećanje cene gasa pripisuju niskom nivou popunjenosti skladišta gasa, ograničenoj ponudi glavnih dobavljača i velikoj potražnji prirodnog tečnog gasa u Aziji.

Evropa je 13. oktobra započela aktivni period selekcije gasa iz svojih skladišta, a u trenutku početka grejne sezone, ona su bila popunjena sa nešto više od 78 odsto, što je 14 procentnih poena manje od proseka u poslednjih pet godina, navodi Sputnjik.

Komentari

Vaš komentar