Novi uslovi za penzionisanje od ove godine

Ekonomija 01. jan 202310:18 4 komentara
Banka, banke , šalter, kancelarija, finansije,
Shutterstock/ilustracija

Od 1. januara 2023. žene u Srbiji odlaze u penziju po novim uslovima, dok uslovi za odlazak u redovnu penziju za muškarce ostaju isti, ali ne i u prevremenu penziju.

Žene u starosnu penziju mogu da idu sa 63 godine i šest meseci života, umesto 63 godine i četiri meseca, koliko je bilo potrebno da imaju za penzionisanje u prethodnoj godini. Potreban broj godina radnog staža ostaje isti – minimum 15 godina.

Muškarci u starosnu penziju u ovoj godini idu po starom – sa 65 godina života i 15 godina staža upisanog u radnu knjižicu.

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju izmenjen je 2014. godine. Od tada se za žene svake godine menjaju uslovi za penziju i to po pravilu da se starosna granica pomera u rasponu od dva do šest meseci godišnje.

Pomeranje starosne granice će biti do 2032. godine kada će žene moći da idu u penziju sa 65 godina starosti, godinu dana i deset meseci duže nego sada.

Osim ovog osnova za starosnu penziju, osiguranici oba pola mogu to pravo ostvariti sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Muškarci su prošle godine u prevremenu penziju išli sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina i šest meseci. Ove godine idu sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 60 godina.

Za žene je u prethodnoj godini uslov za prevremenu penziju bio da imaju 59 godina. Uslov je i da imaju minimum 39 godina i osam meseci staža. Za ovu godinu je uslov 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina i šest meseci života.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare